Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kráľovnin pohreb prilákal 28 miliónov britských divákov

Rakvu kráľovnej Alžbety II. prevážajú cez Londýn po jej štátnom pohrebnom obradu vo Westminsterskom opátstve v centre Londýna v pondelok 19. septembra 2022. Foto: TASR/AP

BBC mala najväčšie publikum od záverečného ceremoniálu letných olympijských hier v Londýne v roku 2012.

Londýn 21. septembra (TASR) - Pondelkový štátny pohreb britskej kráľovnej Alžbety II. sledovalo doma na obrazovkách svojich televíznych prijímačov 28 miliónov Britov, čím sa tento smútočný program stal jednou z najsledovanejších udalostí za uplynulé roky. TASR správu prevzala od tlačovej agentúry Reuters.

Obrad sa konal vo Westminsterskom opátstve v Londýne a vysielal sa do celého sveta. Väčšina divákov v Británii ho sledovala na verejnoprávnej stanici BBC.

V určitých okamihoch sledovalo jej priamy prenos až 32,5 milióna divákov. V čase, keď kráľovninu rakvu vyprevádzali v sprievode z Westminsterského opátstva cez centrum Londýna, bola celková sledovanosť na úrovni 22,4 milióna divákov.

BBC mala najväčšie publikum od záverečného ceremoniálu letných olympijských hier v Londýne v roku 2012.

Pondelková sledovanosť bola podobná ako pri pohrebe princeznej Diany v roku 1997, uvádza Reuters. Štatistika zahŕňa ľudí, ktorí program sledovali na kanáloch BBC One a BBC Two alebo na streamovacej platforme BBC iPlayer.

Údaj o sledovanosti predstavuje ľudí, ktorí sledovali vysielanie nepretržite aspoň tri minúty, čo je štandardný ukazovateľ sledovanosti. Údaj nezahŕňa ľudí v Británii, ktorí sledovali priamy prenos na mobilných zariadeniach.