Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Kráľovská rodina si uctila britský Červený kríž na jeho 150. výročie

Britská kráľovná Alžbeta II. a britský princ Philip pózujú pre fotografiu v areáli Windsorského zámku, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Britská kráľovná Alžbeta II. je patrónkou tejto humanitárnej organizácie už takmer 65 rokov.

Londýn 4. augusta (TASR) - Kráľovná Alžbeta II. a ďalší členovia britskej kráľovskej rodiny si v utorok uctili 150. výročie britského Červeného kríža. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Kráľovná, ktorá je patrónkou tejto humanitárnej organizácie už takmer 65 rokov, uviedla, že práca Červeného kríža a prínos jeho dobrovoľníkov sú "vysoko vážené a oceňované".

Princ Charles vydal vopred nahraté vyhlásenie, v ktorom povedal, že "britský Červený kríž už 150 rokov ukazuje, aké mocné môže byť dobro".

"Práca Červeného kríža je dnes rovnako zásadná, ako vždy bola. Organizácia pomáha ľuďom v núdzi v Spojenom kráľovstve a po celom svete," dodal Charles.

Jeho odkaz tiež zverejnili na online výstave s názvom "150 hlasov, 150 rokov". Tá je poctou ľuďom, ktorí zohrali dôležitú úlohu v dejinách organizácie.

Medzi vystavenými predmetmi je aj list od Florence Nightingaleovej (1820 - 1910), anglickej ošetrovateľky šľachtického pôvodu, autorky odbornej literatúry, priekopníčky lekárskej štatistiky a zakladateľky prvej školy pre ošetrovateľky na svete. Sám Jean Henri Dunant, zakladateľ Červeného kríža v roku 1864, potvrdil, že najväčším príkladom pre neho bola práve Florence.

Princ Charles, najstarší syn kráľovnej Alžbety, je predsedom britského Červeného kríža od roku 2003.

Vojvodkyňa z Cambridgea Kate, manželka princa Williama, medzitým napísala 150 členom a dobrovoľníkom Červeného kríža, ktorí dostali pamätnú mincu z Kráľovskej mincovne ako uznanie za svoju prácu.

Vojvodkyňa tiež zverejnila fotografiu svojej starej matky Valerie Middletonovej, ktorá počas druhej svetovej vojny slúžila v Červenom kríži ako dobrovoľná ošetrovateľka.

Prastará matka Kate, Olive Middletonová, bol ošetrovateľkou Červeného kríža počas prvej svetovej vojny.