Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kremeľ: 4 okupované oblasti Ukrajiny budú k Rusku pripojené v piatok

Ruský prezident Vladimir Putin, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Štvorica Moskvou dosadených "lídrov" v stredu oficiálne požiadala Putina o anektovanie nimi vedených oblastí na základe výsledkov "referend" o pričlenení k Ruskej federácii.

Moskva 29. septembra (TASR) - Kremeľ vo štvrtok vyhlásil, že štyri okupované oblasti na juhu a východe Ukrajiny - Donecká, Luhanská, Chersonská a Záporožská oblasť - budú do Ruskej federácie začlenené v piatok podpísaním príslušných dohôd v Kremli. Informuje o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova.

Peskov novinárom povedal, že Moskvou dosadení "lídri" štyroch uvedených oblastí, kde sa od minulého piatka do utorka tohto týždňa konali údajné referendá o anexii k Rusku, podpíšu dohody o pričlenení k Ruskej federácii na piatkovej ceremónii. Tá sa uskutoční o 15.00 h miestneho času (14.00 SELČ) v Georgijevskej sále Veľkého kremeľského paláca, na ktorej sa zúčastní aj ruský prezident Vladimir Putin.

Štvorica Moskvou dosadených "lídrov" v stredu oficiálne požiadala Putina o anektovanie nimi vedených oblastí na základe výsledkov "referend" o pričlenení k Ruskej federácii. Podľa Kyjeva aj Západu išlo v skutočnosti o nelegitímne pseudohlasovania, ktoré boli narýchlo zorganizované v reakcii na úspešnú protiofenzívu ukrajinskej armády. Mnohé krajiny preto avizovali, že tieto výsledky týchto tzv. referend neuznajú.