Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Kremeľ ešte nevie, či prijme Bidenovu pozvánku na klimatický summit

Na archívnej snímke ruský prezident Vladimir Putin 22. marca 2021. Putin uviedol, že sa zaočkuje proti ochoreniu COVID-19 v utorok 23. marca 2021. Foto: TASR/AP

Biely dom informoval, že Biden pozval na zmienený virtuálny summit 40 pozvaných svetových lídrov vrátane Putina a čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga.

Moskva 29. marca (TASR) - Kremeľ v pondelok uviedol, že bude potrebovať ešte istý čas na rozhodnutie o tom, či sa ruský prezident Vladimir Putin zúčastní na aprílovom summite o klíme, kam ho uplynulý piatok pozval nový americký prezident Joe Biden. Informovala o tom agentúra Reuters.

Biely dom v piatok informoval, že Biden pozval na zmienený virtuálny summit 40 pozvaných svetových lídrov vrátane Putina a čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga.

Pôjde o prvé medzinárodné rokovanie o boji proti zmene klímy organizované novou americkou administratívou. Konať by sa malo 22. a 23. apríla.

Agentúra AP v súvislosti to summitom uviedla, že po viac ako štyroch rokoch bude prvou významnou medzinárodnou diskusiou o klíme, ktorú povedie americký líder. Bidenov predchodca v úrade Donald Trump totiž počas svojej vlády bagatelizoval obavy vedcov z následkov zmeny klímy a jedným z jeho prvých krokov v úrade bolo oznámenie, že Spojené štáty odstúpia od Parížskej klimatickej dohody z roku 2015.

Bidenova administratíva naopak zaradila boj proti globálnemu otepľovaniu medzi svoje najväčšie priority a Biden sa hneď v prvých hodinách v úrade vrátil k Parížskej klimatickej dohode, čím zrušil Trumpovo nariadenie.