Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Kremeľ k Ukrajine vyhlásil, že používanie slova okupácia je nevhodné

Ruský prezident Vladimir Putin počas prejavu k národu v Moskve vo štvrtok 24. februára 2022. Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok oznámil, že rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Vpád Ruska na Ukrajinu odsúdili svetoví lídri ako porušenie medzinárodného práva a pripravujú ďalšie balíky tvrdých sankcií.

Moskva 24. februára (TASR) - Kremeľ vo štvrtok vyhlásil, že neplánuje okupáciu Ukrajiny, ale naopak - ruský prezident Vladimir Putin chce, aby bola Ukrajina neutrálna a nemala na svojom území rozmiestnené útočné zbrane. Informáciu priniesla britská stanica Sky News.

Kremeľ dodal, že Ukrajina "v zásade" potrebuje oslobodenie od "nacistov" a že vojenská operácia Ruska musí dosiahnuť "demilitarizáciu a denacifikáciu" Ukrajiny.

"Pán Putin rozhodne, ako dlho bude táto vojenská operácia na Ukrajine trvať," doplnil Kremeľ.

Vpád Ruska na Ukrajinu odsúdili svetoví lídri ako porušenie medzinárodného práva a pripravujú ďalšie balíky tvrdých sankcií. Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg vo štvrtok uviedol, že Rusko rozpútalo vojnu na Ukrajine a narušilo tým mier na európskom kontinente. Informovali o tom agentúry AP a Reuters.

"Teraz máme v Európe vojnu v takom rozsahu, o ktorom sme si mysleli, že patrí do histórie," povedal na tlačovej konferencii Stoltenberg. Situáciu ďalej označil za "vážny moment pre bezpečnosť Európy" a povedal, že ruská invázia ohrozuje nespočetné množstvo nevinných životov.