Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Kremeľ kritizoval Poľsko za to, že z migračnej krízy viní Rusko

Migranti z Blízkeho východu a iných krajín, ktorí sa pokúšajú prekročiť hranice z Bieloruska do Poľska, sa zhromažďujú pred plotom s ostnatým drôtom na hranici pri bieloruskej dedine Grodno 9. novembra 2021, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Migračná kríza na hraniciach Bieloruska s Lotyšskom, Litvou a Poľskom sa v pondelok 8. novembra prudko vyostrila.

Moskva/Varšava/Minsk 10. novembra (TASR) - Kremeľ v stredu vyhlásil, že Poľsko je "nezodpovedné", keď Rusko viní z migračnej krízy na poľsko-bieloruských hraniciach. Reagoval tak na utorkové slová poľského premiéra Mateusza Morawieckeho, ktorý z organizovania nelegálnych prechodov cez hranice obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina. Informovala o tom agentúra AFP.

"Tvrdenia poľského premiéra, že Rusko je zodpovedné za túto situáciu, sú absolútne nezodpovedné a neprijateľné," povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

"Tento útok, ktorý vykonáva (bieloruský prezident Alexandr) Lukašenko, bol zosnovaný v Moskve a jeho osnovateľom je prezident Putin," vyhlásil Morawiecki v utorok na krízovom zasadnutí poľského parlamentu.

Bieloruský minister zahraničných vecí Uladzimir Makej v stredu počas svojej návštevy v Moskve v súvislosti so situáciou na hraniciach Poľska a Bieloruska obvinil Európsku úniu, že "vyprovokováva" patovú situáciu.

"Migračná kríza bola vyprovokovaná samotnou Európskou úniou a jej členskými štátmi, ktoré majú spoločné hranice s Bieloruskom," vyhlásil Makej. Dodal, že Minsk chce na túto situáciu reagovať "spoločnou odpoveďou na nepriateľské akcie voči našej krajine" s Ruskom a usiluje sa o jeho podporu v tejto záležitosti.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov obvinil Západ z "protibieloruskej kampane" iniciovanej Washingtonom a európskymi spojencami vrátane medzinárodných organizácií, akými sú napríklad OSN, Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) či Rada Európy.

Moskva a Minsk podľa Lavrovových slov "úzko koordinovali vzájomné prístupy" a ich snahy zamedziť údajnej kampani proti Minsku boli účinné. "Odvrátili sme pokusy využívania týchto multilaterálnych platforiem na poškodenie záujmov našich dvoch štátov," povedal Lavrov.

Migračná kríza na hraniciach Bieloruska s Lotyšskom, Litvou a Poľskom sa v pondelok 8. novembra prudko vyostrila. Niekoľko tisíc ľudí prišlo z bieloruskej strany k poľským hraniciam a odmietajú opustiť pohraničné pásmo. Niektorí z nich sa pokúsili dostať do Poľska zvalením alebo prestrihnutím plotu z ostnatého drôtu. Poľská polícia v stredu uviedla, že zadržala za posledných 24 hodín vyše 50 migrantov, ktorí prekročili štátne hranice z Bieloruska.

Členské štáty EÚ obviňujú Minsk zo zámernej eskalácie krízy a žiadajú uvalenie sankcií. Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko zasa tvrdí, že za túto situáciu si môžu samotné západné krajiny, lebo v dôsledku ich konania ľudia utekajú zo svojej vlasti pred vojnou.