Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Kremeľ na vojenskú prehliadku 9. mája nepozve žiadne hlavy štátov

Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Kremeľ oficiálne zdôvodnil neúčasť zahraničných hláv štátov tým, že tento rok nejde o významné výročie týchto udalostí.

Moskva 24. apríla (TASR) - Rusko na svoju tradičnú vojenskú prehliadku 9. mája, na deň víťazstva nad nacizmom, nepozve žiadnu zahraničnú hlavu štátu alebo vlády. Stane sa tak v druhom roku vojny Kremľa proti Ukrajine.

"Tento rok neboli učinené žiadne špeciálne pozvania," uviedol v pondelok kremeľský hovorca Dmitrij Peskov, ktorého s odvolaním sa na ruské médiá cituje tlačová agentúra DPA.

Na oslavách 78. výročia víťazstva Sovietskeho zväzu v druhej svetovej vojne sa zúčastní len kirgizský prezident Sadyr Žaparov, ktorý bude beztak v Moskve na pracovnej návšteve.

Kremeľ oficiálne zdôvodnil neúčasť zahraničných hláv štátov tým, že tento rok nejde o významné výročie týchto udalostí.

V minulosti na podobné podujatia prichádzali hlavy štátov z rôznych zahraničných krajín. Na ceremónii na Červenom námestí v Moskve pri tejto príležitosti defiluje viac ako 10.000 vojakov a je vystavovaná vojenská technika.

Rusko začalo svoju rozsiahlu vojenskú agresiu na susednej Ukrajine vo februári 2022. Minulý rok v máji sa na moskovskej prehliadke nezúčastnili žiadni zahraniční hostia.

Tohto roku boli oslavy v pohraničných regiónoch a na okupovanom ukrajinskom polostrove Krym z bezpečnostných dôvodov zväčša zrušené, pripomína DPA.