Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Kremeľ: NATO je už v priamej konfrontácii s Ruskom

Na archívnej snímke hovorca Kremľa Dmitrij Peskov 14. mája 2024. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin opakovane varoval Západ, že riskuje svetovú vojnu v súvislosti s Ukrajinou.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Moskva 27. mája (TASR) - Severoatlantická aliancia je už v priamej konfrontácii s Ruskom a NATO eskaluje konflikt na Ukrajine vojenskou rétorikou, vyhlásil v pondelok Kremeľ. TASR informuje podľa správy agentúry Reuters.

Stoltenberg v pondelok povedal, že členské krajiny Aliancie, ktoré dodávajú zbrane Ukrajine, by mali zrušiť svoj zákaz pre ich využitie pri útokoch na ciele na území Ruska, pripomína Reuters.

V rovnakom duchu sa minulý týždeň vyjadril aj litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis, podľa ktorého podporovateľov Ukrajiny ovláda strach z Ruska, ktoré by takýto postup považovalo za eskaláciu.

"NATO zvyšuje stupeň eskalácie," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pre ruský denník Izvestija v súvislosti s výrokmi Stoltenberga. Aliancia podľa neho svojou militaristickou rétorikou "upadá do vojnového vytrženia". Na otázku, či sa NATO blíži k priamej konfrontácii s Ruskom, Peskov odpovedal: "Oni sa nepribližujú, oni v nej už sú."

Ruský prezident Vladimir Putin opakovane varoval Západ, že riskuje svetovú vojnu v súvislosti s Ukrajinou. Spojené štáty zas viackrát zdôraznili, že nenabádajú Ukrajinu na útoky na ruské územie napriek tomu, že Ukrajina o americkú podporu v týchto aktivitách intenzívne žiada.

Podľa britského týždenníka The Economist sú Stoltenbergove najnovšie výroky priamo určené americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi, ktorý sa zdráha povoliť Ukrajine útočiť na ruské územie americkými zbraňami.