Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kremeľ: Návšteva Zelenského v USA neprinesie nič dobré

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Kremeľ podľa Peskova neočakáva, že po Zelenského návšteve vo Washingtone zmení Ukrajina svoj postoj k mierovým rokovaniam a bude naďalej odmietať vyjednávať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Moskva 21. decembra (TASR) - Ďalšie dodávky zbraní Ukrajine podľa Kremľa iba prehĺbia konflikt, pričom stredajšia návšteva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Spojených štátoch s určitosťou neprinesie nič dobré. O vyhlásení hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova informuje TASR, ktorá čerpala zo správ agentúr AFP a Reuters.

Očakáva sa, že Spojené štáty počas Zelenského stredajšej návštevy ohlásia nový balík vojenskej pomoci Kyjevu vrátane dodávky protivzdušných raketových systémov Patriot.

"Toto všetko s určitosťou povedie k zhoršeniu konfliktu a neveští to pre Ukrajinu nič dobré," povedal Peskov reportérom.

Kremeľ podľa neho neočakáva, že po Zelenského návšteve vo Washingtone zmení Ukrajina svoj postoj k mierovým rokovaniam a bude naďalej odmietať vyjednávať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Na otázku, či Moskva vôbec očakáva niečo pozitívne od Zelenského cesty do USA, Peskov odpovedal stručným: "Nie".

Zelenskyj sa v stredu plánuje stretnúť s americkým prezidentom Joeom Bidenom a lídrami Kongresu USA. Ide o jeho prvú zahraničnú cestu od konca februára, keď Rusko vojensky napadlo Ukrajinu.