Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Kremeľ nevylúčil, že sa Rusko zmocní aj veľkých ukrajinských miest

Na archívnej snímke hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov odpovedá na otázky novinárov pred každoročnou tlačovou konferenciou Vladimira Putina v Moskve. Foto: TASR/AP

Peskov v tejto súvislosti vyhlásil, že niektoré z veľkých ukrajinských miest sú už obkľúčené ruskou armádou.

Moskva 14. marca (TASR) - Kremeľ v pondelok pripustil, že ruská armáda by sa mohla pokúsiť ovládnuť aj veľké ukrajinské mestá. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Reuters.

"Prezident Vladimir Putin nariadil, aby sa zatiaľ nevykonávali útoky na veľké mestá, pretože by počas nich došlo k veľkým stratám v radoch civilistov," povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Ruské ministerstvo obrany však podľa neho zároveň nevylučuje možnosť, že úplne ovládne veľké populačné centrá na Ukrajine, pričom urobí všetko pre zaistenie "maximálnej bezpečnosti civilného obyvateľstva". Peskov v tejto súvislosti vyhlásil, že niektoré z veľkých ukrajinských miest sú už obkľúčené ruskou armádou.

Podľa údajov OSN si ruská vojenská agresia na Ukrajine vyžiadala už najmenej 1663 civilných obetí. OSN však označila za pravdepodobné, že skutočný počet obetí je zrejme výrazne vyšší. Z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie 24. februára ušlo približne 2,5 milióna ľudí.