Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Kremeľ ocenil rozvážnu reakciu USA na incident s raketou v Poľsku

Na archívnej snímke z 29. mája 2001 protilietadlový raketový systém S-300 v palebnom postavení. Foto: TASR - Dano Veselský

Rusko tiež v stredu vyhlásilo, že zábery zverejnené z miesta výbuchu v Poľsku zachytávajú úlomky ukrajinskej rakety a že najbližší úder Moskvy na Ukrajine bol 35 kilometrov od poľskej hranice.

Moskva 16. novembra (TASR) - Kremeľ v stredu ocenil "rozvážnu" reakciu Washingtonu po tom, čo raketa v utorok popoludní dopadla na územie Poľska a americký prezident Joe Biden vyhlásil, že je nepravdepodobné, že bola vypálená z Ruska. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

"V tejto chvíli by sa mala pozornosť venovať rozvážnej a profesionálnejšej reakcii americkej strany," povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Dodal, že "pokiaľ ide o incident v Poľsku, Rusko s tým nemá nič spoločné".

Rusko tiež v stredu vyhlásilo, že zábery zverejnené z miesta výbuchu v Poľsku zachytávajú úlomky ukrajinskej rakety a že najbližší úder Moskvy na Ukrajine bol 35 kilometrov od poľskej hranice.

"Trosky na fotografiách... boli ruskými odborníkmi jasne identifikované ako úlomky riadenej protilietadlovej rakety z ukrajinského protivzdušného systému S-300," uviedlo ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení.

"Presné údery boli podniknuté len na ciele na území Ukrajiny a do vzdialenosti nie bližšej než 35 kilometrov od ukrajinsko-poľskej hranice," dodalo ruské ministerstvo.

Rusko podniklo v utorok masívnu vlnu raketových úderov na ukrajinské mestá vrátane Kyjeva či Ľvova a cielili na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Výsledkom týchto náletov bolo, že okolo desať miliónov Ukrajincov sa ocitlo bez elektriny.

Spomínaná raketa zasiahla v utorok popoludní poľnohospodársky objekt v malej poľskej obci Przewodów, ktorá leží približne šesť kilometrov od ukrajinských hraníc. Pri jej dopade zahynuli podľa poľského ministerstva zahraničných vecí dve osoby.

Rusko ministerstvo obrany v stredu tiež poprelo, že v utorok zasiahlo raketami ukrajinské hlavné mesto Kyjev, a uviedlo, že všetky ruské útoky dosiahli svoje zamýšľané ciele.

"Všetka skaza, ukázaná kyjevským režimom v obytných oblastiach ukrajinského hlavného mesta, je priamym následkom pádu protilietadlových rakiet vypálených ukrajinskými vojakmi," uviedlo ruské ministerstvo obrany na brífingu.

Dodalo, že podniklo údery na "velenie ukrajinskej armády a na súvisiace ukrajinské energetické zariadenia... Všetky rakety presne zasiahli stanovené ciele".