Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kremeľ odmietol návrh dodávok vody na Krym miesto hranice v Donbase

Na archívnej snímke Dmitrij Peskov. Foto: TASR/AP

Peskov zdôraznil, že Krym nemôže byť predmetom nijakej výmeny.

Kyjev 12. februára (TASR) - Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov odmietol v stredu myšlienku dodávok vody z pevninskej Ukrajiny na Krym (anektovaný Ruskom) výmenou za to, že Kyjev bude mať plnú kontrolu nad hranicou s Ruskom v Donbase.

"Pokiaľ ide o Krym, ide o ruský región a zásobovanie vodou tohto regiónu je, samozrejme, zabezpečené v rámci existujúcich rozvojových programov. Ak existujú nejaké návrhy na ďalšie zásobovanie vodou na komerčnom alebo inom základe, môžu sa zvážiť," povedal Peskov novinárom. Reagoval tak na otázku korešpondenta agentúry UNIAN v Rusku v súvislosti s vyhlásením predsedu ukrajinskej parlamentnej frakcie strany Sluha národa Davida Arachamiju, že by osobne súhlasil s tým, aby sa voda z pevninskej Ukrajiny dostala na Krym výmenou za plnú kontrolu nad hranicou s Ruskom v Donbase.

Peskov zdôraznil, že Krym nemôže byť predmetom "nijakej výmeny". "Pokiaľ ide o Donbas, ide o vnútorný problém Ukrajiny. A viete, že robíme všetko pre to, aby sme prispeli k jeho urovnaniu," uviedol hovorca Kremľa.

K záležitosti s hranicou Peskov poznamenal: "Otázka kontroly hranice sa musí najprv prerokovať so zástupcami Donbasu, predstaviteľmi dvoch samozvaných republík. Je veľmi ťažké niečo povedať bez takýchto kontaktov. Zatiaľ môžeme s veľkou istotou predpokladať, že budú proti zmene podstaty minských dohôd, ktoré podpísali aj predstavitelia týchto dvoch regiónov."

Arachamija sa ospravedlnil za výrok o dodávkach vody na Krym


Predseda ukrajinskej parlamentnej frakcie strany Sluha národa David Arachamija sa ospravedlnil v stredu krajanom za svoje slová týkajúce sa možného obnovenia dodávok vody z pevninskej Ukrajiny na Krym (anektovaný Ruskom) výmenou za stiahnutie "ruských vojsk" z Donbasu, informovala agentúra UNIAN.

Slová, ktoré zazneli v utorňajšej relácii televízneho kanála Priamyj, boli "vytrhnuté z kontextu", vyhlásil poslanec strany prezidenta Volodymyra Zelenského po masívnom rozhorčení Ukrajincov z jeho výroku.

Tieto slová spôsobili veľký rozruch "a dnes sme nútení ospravedlňovať sa za to, čo tam nikdy nebolo", napísal Arachamija na Facebooku. Tvrdí, že jeho frakcia nikdy nenastolila otázku obnovenia dodávok vody na Krym výmenou za stiahnutie "ruských vojsk" z Donbasu.

"Ak ste pozorne sledovali tú reláciu, videli ste, že moderátor vyslovil takúto možnosť a potom sa opýtal na môj osobný názor na túto otázku," uviedol Arachamija. Domnieva sa, že otázka bola sformulovaná tak, akoby neexistovala alternatíva.

"Odpovedal som, že to budem považovať za dostatočný kompromis. A trikrát som zopakoval, že toto je môj osobný postoj," zdôraznil.

"Chcel by som sa ospravedlniť občanom Ukrajiny, vnútorne vysídleným osobám, Krymčanom, ktorých moje slová možno urazili, aj keď boli vyňaté zo všeobecného kontextu a v skutočnosti boli interpretáciou predpokladov, ktoré som nikdy nevyslovil," dodal Arachamija.