Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Putin a Erdogan diskutovali o humanitárnych koridoroch na Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Kremeľ informoval, že Erdogan sa Putina pýtal na obkľúčené juhovýchodné ukrajinské prístavné mesto Mariupol.

Moskva 26. apríla (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v utorok telefonicky diskutovali o snahe Moskvy zaistiť bezpečie civilistov počas jej vojenskej operácie na Ukrajine, oznámil Kremeľ. V správe sa naň odvolala tlačová agentúra AFP.

Podľa oznámenia Kremľa sa lídri v telefonáte rozprávali "o neustálych snahách Ruska zaistiť bezpečie mierumilovných civilistov vrátane organizovania humanitárnych koridorov".

Oznámenie prišlo v čase, keď generálny tajomník António Guterres v utorok na návšteve Ruska vyzval Moskvu a Kyjev, aby pracovali spoločne na zriadení humanitárnych a evakuačných koridorov, píše AFP. Guterres takisto zopakoval názor OSN, že ruská vojenská intervencia predstavuje porušenie územnej celistvosti Ukrajiny a tiež Charty OSN.

Kremeľ informoval, že Erdogan sa Putina pýtal na obkľúčené juhovýchodné ukrajinské prístavné mesto Mariupol. Ruský líder mu odpovedal, že "mesto je oslobodené a bojové operácie tam už neprebiehajú".

Rusko a Ukrajina sa v pondelok nedokázali dohodnúť na otvorení humanitárneho koridoru z mariupolskej obrovskej priemyselnej zóny Azovstaľ, kde sa údajne ukrývajú stovky civilistov a kde ukrajinskí vojaci stále kladú odpor.

Putin povedal, že Kyjev by "mal prevziať zodpovednosť, aj z humanitárnych dôvodov, a nariadiť (vojakom), aby zložili zbrane".

Obaja lídri tiež diskutovali o koordinácii medzi svojimi ministerstvami obrany pri zaisťovaní bezpečia tureckých lodí plaviacich sa preč z čiernomorských prístavov, ako aj o rozvoji cestovného ruchu a leteckých spojení, dodal Kremeľ v oznámení.