Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Kremeľ: Putin neplánuje absolvovať rozhovory s českou vládou

Ruský prezident Vladimir Putin, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Česko sa v sobotu rozhodlo vyhostiť 18 ruských diplomatov z ČR kvôli výbuchu v areáli muničného skladu vo Vrběticiach z roku 2014.

Moskva 20. apríla (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin neplánuje absolvovať rozhovory s vládou ČR v súvislosti vyostrením vzťahov medzi týmito dvoma krajinami. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na utorňajšie vyjadrenie hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova.

V poslednom období došlo podľa Peskova k vystupňovaniu napätia medzi Ruskom a viacerými zahraničnými krajinami. Moskva viaceré zahraničné krajiny vyzýva, aby sa upokojili a prestali s masívnou protiruskou psychózou - s cieľom prekonať existujúce nezhody.

Česko sa v sobotu rozhodlo vyhostiť 18 ruských diplomatov z ČR kvôli výbuchu v areáli muničného skladu vo Vrběticiach z roku 2014.

Moskva na český krok reagovala vyhostením 20 zamestnancov českej ambasády.

Zamestnanci ambasády sa objímajú počas odchodu z veľvyslanectva Českej republiky v Moskve v pondelok 19. apríla 2021.
Foto: TASR/AP


Prvý muničný sklad vo Vrběticiach explodoval 16. októbra 2014 a druhý 3. decembra toho istého roku. Pri prvom výbuchu zomreli dvaja ľudia. Oba sklady si prenajímala ostravská firma Imex Group. Náklady na sanáciu objektu dosiahli stovky miliónov korún. Česká polícia výbuchy vyšetruje ako trestný čin všeobecného ohrozenia.

Česká polícia v súvislosti s výbuchmi vo Vrběticiach hľadá dvoch Rusov, ktorí používajú niekoľko identít. Ide o tých istých mužov, ktorých Británia obvinila z pokusu o vraždu Sergeja Skripaľa a jeho dcéry nervovoparalytickou látkou novičok. Sú nimi Anatolij Čepiga (známy aj pod menom Ruslan Boširov) a Alexandr Miškin (známy aj ako Alexandr Petrov).

Český premiér Andrej Babiš v pondelok povedal, že výbuchy vo Vrběticiach nemožno považovať za akt štátneho terorizmu. Podľa jeho slov išlo o útok na tovar bulharského obchodníka, a nie o akciu namierenú voči Českej republike. Babiš sa takto vyjadril na tlačovej konferencií po rokovaní vlády. Zároveň dodal, že nie je prijateľné, aby agenti robili takéto operácie na území zvrchovaného štátu.