Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Kremeľ sľubuje diskusiu o návrhoch zmien v ústave

Na archívnej snímke ľudia kráčajú okolo Zimného paláca v Petrohrade. Foto: TASR/AP

Putin minulý týždeň oznámil rozsiahle, ale nejasne definované zmeny v rozdelení politickej moci v krajine.

Moskva 21. januára (TASR) - Kremeľ v utorok ubezpečil, že ruská verejnosť bude mať možnosť diskutovať o zmenách a dodatkoch do ústavy, ktoré vo svojom výročnom prejave inicioval ruský prezident Vladimir Putin.

Podľa agentúry AFP to v utorok uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, keď bránil rýchlosť, s ktorou Putin prehodnocuje rozdelenie politickej moci v Rusku.

"O navrhovaných zmenách a doplneniach bude prebiehať masová diskusia, bude masová informačná kampaň a debata," ubezpečil Peskov.

Putin minulý týždeň oznámil rozsiahle, ale nejasne definované zmeny v rozdelení politickej moci v krajine. Vytvoril tiež pracovnú skupinu, ktorá má navrhnúť zmeny a dodatky k ruskej ústave.

Táto pracovná skupina sa zatiaľ stretla iba dvakrát, ale Kremeľ už v pondelok predložil parlamentu návrh plánu reforiem.

Peskov v utorok obhajoval túto zdanlivo uponáhľanú povahu zmien tým, že prezidentove návrhy majú vždy prioritné postavenie a sú "absolútne zrozumiteľné a jasné vzhľadom na realitu, v ktorej sa nachádzame".

Podľa AFP sa očakáva, že dolná komora ruského parlamentu, Štátna duma, bude o návrhu zákona zmien v ústave hlasovať v prvom čítaní už vo štvrtok.

Nie je jasné, ako vláda plánuje zorganizovať celoštátnu "diskusiu" a hlasovanie občanov o ústavných zmenách, ktoré sa podľa niektorých správ má konať už v apríli.