Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kremeľ: Stále existujú riziká pre bezpečnosť Krymu a Sevastopola

Na archívnej snímke z 23. decembra 2021 hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Foto: TASR/AP

Rusko anektovalo Krymský polostrov v roku 2014 na základe výsledkov miestneho referenda, ktorého výsledky však Ukrajina ani Západ neuznali.

Moskva 8. decembra (TASR) — Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok priznal, že bezpečnosť Krymského polostrova a mesta Sevastopol je stále ohrozená. Ubezpečil však, že sa prijímajú účinné opatrenia na elimináciu hrozby teroristických útokov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Určite existujú riziká, pretože ukrajinská strana pokračuje vo svojej politike organizovania teroristických útokov. Na druhej strane však informácie, ktoré dostávame, naznačujú, že sa prijímajú účinné protiopatrenia," povedal Peskov na tlačovej konferencii.

Peskov na žiadosť novinárov takto komentoval správu, ktorá sa objavila vo štvrtok ráno a týkala sa zostrelenia dronu nad Čiernym morom, v oblasti neďaleko Sevastopola, ktorý je najväčším mestom na Krymskom polostrove a sídli v ňom ruská námorná základňa.

"Ako zvyčajne, naša armáda vykonala svoju prácu na výbornú," uviedol gubernátor oblasti Michail Razvožajev.

Rusko anektovalo Krymský polostrov v roku 2014 na základe výsledkov miestneho referenda, ktorého výsledky však Ukrajina ani Západ neuznali. Ruská armáda koncom februára použila Krym ako jedno z území, z ktorého začala svoju vojenskú intervenciu na Ukrajinu.

Zostrelenie dronu nad Čiernym morom nasledovalo po sérii útokov hlboko vo vnútrozemí Ruskej federácie, pri ktorých bola zasiahnutá aj strategicky dôležitá vojenská základňa pre bombardéry v meste Engeľs.

Tieto útoky sú síce pripisované Ukrajine, no tá sa k nim explicitne neprihlásila.

Ukrajina neprevzala zodpovednosť ani za masívny útok dronov na ruskú vojenskú flotilu v Sevastopole, ku ktorému došlo v novembri.

K Peskovom spomínaným "účinným protipatreniam" AFP zaradila aj zatknutie dvoch osôb podozrivých z toho, že na Kryme vykonávali špionáž pre Ukrajinu. Podľa tlačovej správy ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) boli zadržané osoby obvinené "z vlastizrady vo forme špionáže v prospech Bezpečnostnej služby Ukrajiny".

Jeden zo zadržaných je "stúpencom ukrajinskej nacionalistickej ideológie a v roku 2016 ho naverbovali ukrajinské tajné služby", uvádza sa vo vyhlásení FSB. Je podozrivý, že "zahraničnej tajnej službe odovzdal údaje o polohe objektov ruského ministerstva obrany", čo by mohlo ohroziť bezpečnosť Ruska, deklarovala FSB.