Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kremeľ: Titul Osobnosť roka pre Zelenského je odrazom rusofóbie Západu

Na archívnej snímke z 9. apríla 2022 ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pózuje počas rozhovoru s americkou agentúrou Associated Press vo svojej pracovni v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Volodymyr Zelenskyj vyburcoval svet spôsobom, aký sme nevideli celé desiatky rokov, uvádza magazín Time, ktorý titul udeľuje každoročne od roka 1927.

Moskva 8. decembra (TASR) - Rozhodnutie amerického magazínu Time vymenovať ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského za "Osobnosť roka" je odrazom "rusofóbneho" postoja západných krajín. Vo štvrtok to vyhlásil hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Zelenskyj bol okrem toho vo štvrtok portálom Politico vymenovaný za "Najvplyvnejšiu osobu v Európe".

"Volodymyr Zelenskyj vyburcoval svet spôsobom, aký sme nevideli celé desiatky rokov. Jeho rozhodnutie neutiecť z Kyjeva po tom, ako tam 24. februára začali padať ruské bomby, ale zostať a hľadať podporu, bolo osudové," uvádza Time, ktorý rozhodnutie udeliť tento titul Zelenskému považuje za jedno z "najjednoznačnejších" v dejinách časopisu.

"Redakčná línia magazínu nevybočuje z toho, čo ponúka európsky hlavný prúd, ktorý je absolútne úzkoprsý, protiruský a zbesilo rusofóbny," vyhlásil Peskov v reakcii na toto rozhodnutie.

Titul osobnosť roka udeľuje časopis Time každoročne od roka 1927. Vlani získal tento titul multimiliardár Elon Musk. Medzi ocenenými boli v uplynulých rokoch aj americký prezident Joe Biden a jeho viceprezidentka Kamala Harrisová, nemecká kancelárka Angela Merkelová, švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová či americký prezident Donald Trump. V roku 2007 tento titul získal ruský prezident Vladimir Putin.