Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kremeľ: Turecké drony môžu destabilizovať situáciu na východe Ukrajiny

Na archívnej snímke hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Foto: TASR/AP

Ruskom podporovaní separatisti bojujú proti ukrajinským vládnym jednotkám v Donbase od roku 2014.

Moskva 27. októbra (TASR) - Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v stredu uviedol, že rozhodnutie Turecka predať útočné drony Ukrajine predstavuje naplnenie obáv Ruska z toho, že táto vojenská technológia môže destabilizovať situáciu na východe Ukrajiny. Ukrajina v stredu potvrdila, že v utorok po prvý raz použila proti proruským separatistom v Donbase jedno z bezpilotných lietadiel typu Bayraktar, ktoré Kyjev nedávno kúpil od Istanbulu.

"S Tureckom máme naozaj dobré vzťahy, ale v tejto situácii sa bohužiaľ napĺňajú naše obavy, že dodávky týchto typov zbraní ukrajinskej armáde môžu potenciálne destabilizovať situáciu na línii kontaktu," uviedol Peskov, ktorého citovala agentúra Reuters.

Ruskom podporovaní separatisti bojujú proti ukrajinským vládnym jednotkám v Donbase od roku 2014. Konflikt vypukol krátko po tom, ako Rusko anektovalo polostrov Krym. Kyjev tvrdí, že pri zrážkach bolo zabitých už najmenej 14.000 ľudí.

Agentúra Reuters v správe pripomenula, že Turecko ako člen Severoatlantickej aliancie (NATO) kritizovalo anexiu Krymu Ruskom a vyjadrilo podporu územnej celistvosti Ukrajiny. Na druhej strane však má Ankara s Moskvou "úzke vzťahy" v oblasti obrany a energetiky.