Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Kremeľ tvrdí, že Ukrajina reagovala na dočasné prímerie cynicky

V piatok 6. januára 2023 je v dedine Bogorodychne na Ukrajine zničený most cez rieku Siverskyj-Donec. Foto: TASR/AP

Hoci Moskva tvrdila, že prímerie dodržiavala, Kyjev v čase, keď malo platiť, hlásil ostreľovanie desiatok pozícií a lokalít na mnohých miestach na Ukrajine.

Moskva 10. januára (TASR) — Kremeľ v utorok vyhlásil, že Ukrajina a jej západní spojenci reagovali cynicky na 36-hodinové jednostranné prímerie, ktoré ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil v čase pravoslávnych Vianoc. TASR informuje na základe správy prevzatej z denníka The Guardian.

"Stretli sme sa s cynickou reakciou zo strany Kyjeva a viacerých západných lídrov," povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

The Guardian pripomína, že Kyjev dočasné prímerie vyhlásené Ruskom odmietol s tým, že žiadne prímerie nenastane dovtedy, kým Putin svojim inváznym silám nenariadi stiahnuť sa z Ukrajiny.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vtedy povedal, že Moskva toto zastavenie paľby oznámila zo zištných dôvodov, aby zastavila postup Ukrajincov v Donbase a mohla medzitým zmobilizovať ďalších vojakov.

Prímerie, ktoré bolo vyhlásené od minulého piatka 12.00 h moskovského času (10.00 h SEČ) do polnoci zo soboty na nedeľu (sobota 22.00 h SEČ), kritizoval aj americký prezident Joe Biden. Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková uviedla, že ak by Putin skutočne chcel mier, poslal by ruské sily domov. Šéf britskej diplomacie James Cleverly na sociálnej sieti Twitter napísal: "Prestávka v ruských útokoch na 36 hodín nijako neprispeje k zlepšeniu vyhliadok na mier."

Hoci Moskva tvrdila, že prímerie dodržiavala, Kyjev v čase, keď malo platiť, hlásil ostreľovanie desiatok pozícií a lokalít na mnohých miestach na Ukrajine.

Námestník šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko v nedeľu uviedol, že za 24 hodín boli v čase prímeria zabití dvaja ľudia a ďalší deviati utrpeli zranenia.