Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Kremeľ: Útok na sklad paliva bude prekážkou pre mierové rokovania

Na snímke z 1. apríla 2022 ruského ministerstva pre mimoriadne situácie hasiči zasahujú počas mohutného požiaru skladu paliva v ruskom meste Belgorod, ktoré leží asi 40 kilometrov od ukrajinských hraníc. Foto: TASR/AP

Gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov obvinil Ukrajinu z útoku na sklad paliva v meste Belgorod ležiacom 40 kilometrov od ukrajinských hraníc, kde vypukol v piatok ráno mohutný požiar.

Moskva 1. apríla (TASR) - Kremeľ v piatok vyhlásil, že údajný útok na sklad paliva v západoruskom meste Belgorod, z ktorého Moskva obvinila ukrajinské sily, bude prekážkou pre pokračovanie rusko-ukrajinských mierových rokovaní. TASR informuje na základe správ agentúry AFP a stanice BBC.

Na novinársku, či by uvedený incident mohol byť považovaný za eskaláciu konfliktu na Ukrajine, hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol: "Samozrejme, nemôžeme to vnímať ako niečo, čo vytvorí vhodné podmienky pre pokračovanie rokovaní."

Dodal, že o dianí v Belgorode bol informovaný aj prezident Vladimir Putin. Zároveň doplnil, že budú podniknuté opatrenia s cieľom zaistiť, aby v danej oblasti nedošlo k prerušeniu dodávok paliva.
Na snímke z 1. apríla 2022 ruského ministerstva pre mimoriadne situácie hasiči zasahujú počas mohutného požiaru skladu paliva v ruskom meste Belgorod, ktoré leží asi 40 kilometrov od ukrajinských hraníc.
Foto: TASR/AP

Gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov obvinil Ukrajinu z útoku na sklad paliva v meste Belgorod ležiacom 40 kilometrov od ukrajinských hraníc, kde vypukol v piatok ráno mohutný požiar. Podľa neho naň útočili dva nízko letiace ukrajinské vojenské vrtuľníky. Jeho tvrdenie však nebolo možné bezprostredne overiť.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v piatok počas návštevy Poľska správy o údajnom ukrajinskom útoku v ruskom Belgorode nepotvrdil ani nevyvrátil. "Nemôžem potvrdiť ani vyvrátiť tvrdenie o tom, že bola do toho zapojená Ukrajina, jednoducho preto, lebo nemám všetky vojenské informácie," povedal Kuleba na tlačovom brífingu.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok po rokovaniach so svojím indickým rezortným kolegom podľa agentúry Reuters povedal, že doterajšie mierové rozhovory s Ukrajinou priniesli istý pokrok. Dodal, že Moskva pripravuje odpoveď na návrhy Kyjeva, akým je napríklad neutralita Ukrajiny podmienená získaním bezpečnostných záruk.
Na snímke z 1. apríla 2022 ruského ministerstva pre mimoriadne situácie hasiči zasahujú počas mohutného požiaru skladu paliva v ruskom meste Belgorod, ktoré leží asi 40 kilometrov od ukrajinských hraníc.
Foto: TASR/AP

Ukrajina podľa Lavrova počas mierových rokovaní preukázala "omnoho viac pochopenia" pre situáciu na Krymskom polostrove, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014, a na Donbase na východe Ukrajiny, ako aj čo sa týka neutrálneho štatútu, ktorý pre Ukrajinu požaduje Moskva.

Mierové rokovania medzi Kyjevom a Moskvou pokračujú v piatok prostredníctvom videospojenia.