Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kremeľ v 100. deň „operácie“ na Ukrajine: Dosiahli sme určité výsledky

Staršia žena prechádza v stredu 1. júna 2022 okolo budovy poškodenej nočným raketovým útokom v meste Sloviansk na Ukrajine, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Rusko opakovane označuje predstaviteľov Ukrajiny ako neonacistov a nacionalistov – tieto nálepky sú podľa Kyjeva používané ako propaganda na ospravedlnenie invázie.

Moskva 3. júna (TASR) - Kremeľ v piatok vyhlásil, že Rusko dosiahlo vo vojenskej operácii na Ukrajine určité výsledky. V piatok plynie práve stý deň odvtedy, čo Moskva poslala vojakov na územie svojho prozápadne orientovaného suseda, píše tlačová agentúra AFP.

"Určité výsledky sa dosiahli," povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na otázku týkajúcu sa 100 dní trvania "špeciálnej vojenskej operácie" Ruska na Ukrajine, ako Moskva nazýva inváziu.

Rusko tvrdí, že poslalo svoje ozbrojené sily na Ukrajinu brániť obyvateľov v dvoch východných separatistických, promoskovských oblastiach pred armádou Kyjeva – ide o tzv. Luhanskú aj Doneckú ľudovú republiku.

"V záujme zaistenia ich ochrany sme podnikli opatrenia a dosiahli sme určité výsledky," uviedol Peskov.

"Mnohé obce boli oslobodené od pronacistických ozbrojených síl Ukrajiny a priamo od nacionalistických živlov," dodal Peskov.

Rusko opakovane označuje predstaviteľov Ukrajiny ako neonacistov a nacionalistov – tieto nálepky sú podľa Kyjeva používané ako propaganda na ospravedlnenie invázie.

"Dali sme ľuďom príležitosť začať mierový život,"
vyhlásil Peskov. "Táto naša práca bude pokračovať až dovtedy, kým nebudú dosiahnuté všetky ciele tejto vojenskej operácie," doplnil.