Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kremeľ varoval, že západné zbrane pre Ukrajinu sú zbytočné

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (druhý zľava), francúzsky prezident Emmanuel Macron (druhý sprava), nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a taliansky premiér Mario Draghi (vľavo) sa vítajú v Kyjeve vo štvrtok 16. júna 2022. Foto: TASR/AP

Krajine by podľa Peskova tieto dodávky spôsobili „ďalšie škody“.

Moskva 16. júna (TASR) - Kremeľ vo štvrtok varoval pred novými dodávkami západných zbraní Ukrajine – práve v deň, keď na návštevu Kyjeva pricestovali francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecký kancelár Olaf Scholz a taliansky premiér Mario Draghi. Iným vlakom prišiel aj rumunský prezident Klaus Iohannis, ktorý sa k trojici pridal. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

"Chcem dúfať, že lídri týchto troch štátov a prezident Rumunska sa nebudú zameriavať na pomoc Ukrajine len ďalším pumpovaním zbraní Ukrajine," povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov novinárom.

Dodal, že by to bolo "úplne zbytočné a spôsobilo by to krajine ďalšie škody".

Lídri najväčších ekonomík Európskej únie podnikajú svoju prvú návštevu Ukrajiny odvtedy, ako Rusko spustilo 24. februára inváziu v susednej krajine a poslalo tam vojakov. Do Kyjeva prišli na rozhovory s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo), francúzsky prezident Emmanuel Macron (uprostred) a nemecký kancelár Olaf Scholz (vľavo) sa vítajú v Kyjeve vo štvrtok 16. júna 2022.
Foto: TASR/AP


"Dúfajme, že budú povzbudzovať prezidenta Zelenského, aby sa naozaj dobre pozrel na to, ako sa veci majú," uviedol Peskov.

Vo štvrtok aj bývalý ruský prezident a podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrij Medvedev vyhlásil, že táto návšteva európskych lídrov bude zbytočná.

"Európski fanúšikovia žiab, klobás a špagiet veľmi radi navštevujú Kyjev. Bez úžitku," napísal Medvedev na Twitteri v angličtine.

"Sľúbia Ukrajine členstvo v EÚ a staré húfnice, opijú sa horilkou a odídu domov vlakom," uviedol ruský exprezident a spomenul ukrajinskú vodku. "To Ukrajinu nepriblíži k mieru," dodal.

Ukrajina nedávno dostala samohybné húfnice Caesar francúzskej výroby; trojica európskych lídrov pricestovala vo štvrtok ráno na Ukrajinu vlakom a rumunský líder Iohannis sa k nim pripojil v Irpini, predmestí Kyjeva zničenom ruskými vojakmi.

Návšteva týchto popredných politikov sa uskutočnila v čase, keď sa Ukrajina snaží získať oficiálny štatút kandidátskej krajiny na členstvo v EÚ.