Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Kremeľ: Výbuch čpavkovodu bude mať negatívny dopad na obilnú dohodu

Ilustračná fotka. Foto: TASR Roman Hanc

Z útoku na čpavkovod Moskva obviňuje Kyjev.

Moskva 8. júna (TASR) - Výbuch na čpavkovode vedúceho z ruského Togliatti do ukrajinskej Odesy bude mať podľa Kremľa "negatívny dopad" na rokovania o predĺžení obilnej dohody. Z útoku na čpavkovod Moskva obviňuje Kyjev. Vo štvrtok to uviedla agentúra AFP, informuje TASR.

Moskva tvrdí, že čpavkovod vyhodili do vzduchu v utorok ukrajinskí sabotéri. Podľa Kyjeva ho naopak ostreľovali ruské sily.

"Je to ďalšia vec, ktorá z pohľadu predĺženia obilnej dohody len komplikuje situáciu," vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Výbuch podľa ruského ministerstva obrany nastal v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny, pričom zranenia utrpelo aj niekoľko civilistov. Ukrajina ešte v utorok obvinila ruské sily z ostreľovania tohto čpavkovodu s tým, že došlo k jeho poškodeniu, pričom však nenastal únik čpavku.

Moskva uviedla, že v rámci obilnej dohody obmedzí počet lodí, ktoré budú môcť prichádzať do ukrajinského prístavu Pivdennyj neďaleko Odesy, kým čpavkovod, ktorý je od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu mimo prevádzky, nebude znova sprevádzkovaný.

"Čpavkovod bol jedným zo základných pilierov implementácie dohôd uzavretých v Istanbule" vlani v júli, povedala hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová. Dodala, že čpavkovod má kľúčový význam svetovú potravinovú bezpečnosť.

Čiernomorská obilná iniciatíva (tzv. obilná dohoda) medzi Ruskom a Ukrajinou, ktorú pomohli vlani v júli sprostredkovať Turecko a OSN, umožňuje vývoz ukrajinských obilnín aj napriek ruskej invázii. Platnosť tejto dohody v máji predĺžili do 17. júla.