Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Kremeľ vydal zatykač na Navaľného spolupracovníčku Soboľovú

Ľubov Soboľová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Väčšina Navaľného spolupracovníkov v dôsledku tvrdého postupu úradov proti opozícii opustila krajinu.

Moskva 21. októbra (TASR) – Ruské úrady vydali zatykač na Ľubov Soboľovú, hlavnú spolupracovníčku väzneného opozičného politika a kritika Kremľa Alexeja Navaľného, informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

Právnička Soboľová sa v stredu večer objavila na zozname hľadaných osôb na internetovej stránke ruského ministerstva vnútra.

Soboľová opustila Rusko v auguste pár dní po tom, ako jej súd za porušenie opatrení proti šíreniu koronavírusu vymeral trest obmedzenia slobody pohybu na 18 mesiacov. Protiepidemického priestupku sa údajne dopustila účasťou na januárovej nepovolenej demonštrácii za oslobodenie Navaľného.

O právničke Navaľného Fondu boja proti korupcii (FBK) sa svet dozvedel v roku 2019, keď jej moskovské orgány neumožnili kandidovať v komunálnych voľbách pre údajné nedostatky v petičných hárkoch. Soboľová následne držala protestnú hladovku.

Ruské úrady pátrajú aj po riaditeľovi FBK Ivanovi Ždanovovi a opozičnom politikovi Leonidovi Volkovovi. V septembri zakázali FBK ako extrémistickú organizáciu.

Väčšina Navaľného spolupracovníkov v dôsledku tvrdého postupu úradov proti opozícii opustila krajinu. Soboľová by sa mala momentálne nachádzať v Estónsku, uvádza Rádio Slobodná Európa.

Navaľnyj bol zatknutý v januári po príchode z Nemecka, kde sa zotavoval z otravy novičkom. V stredu ho Európsky parlament vyhlásil za tohtoročného laureáta Sacharovovej ceny za slobodu myslenia.