Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Kremeľ vyjadril solidaritu s postojom Číny voči Taiwanu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Taiwanu podľa AFP neustále hrozí, že ho napadne Čína, ktorá vníma tento de facto nezávislý ostrov s vlastnou demokratickou vládou za súčasť svojho územia.

Moskva 29. júla (TASR) - Kremeľ vyjadril v piatok "solidaritu" s postojom Číny voči Taiwanu po tom, čo čínsky prezident Si Ťin-pching varoval Spojené štáty, aby sa v prípade tohto ostrova "nezahrávali s ohňom". TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Určite pociťujeme solidaritu,"
uviedol v tejto súvislosti hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

"Rešpektujeme čínsku suverenitu a územnú celistvosť a veríme, že žiadna krajina sveta nemôže mať právo toto spochybňovať alebo podniknúť nejaké kroky... Sme presvedčení, že takéto správanie na medzinárodnej scéne spôsobuje len ďalšie napätie," dodal Peskov.

Čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho americký náprotivok Joe Biden absolvovali vo štvrtok "hlboký a otvorený" telefonický rozhovor, počas ktorého predstaviteľ Pekingu varoval Spojené štáty, aby sa v prípade Taiwanu "nezahrávali s ohňom", uviedli čínske štátne médiá.

Taiwanu podľa AFP neustále hrozí, že ho napadne Čína, ktorá vníma tento de facto nezávislý ostrov s vlastnou demokratickou vládou za súčasť svojho územia. Ruský útok na Ukrajinu pritom zosilnil obavy, že by Čína mohla anektovať Taiwan.

Peking si navyše udržiava s Moskvou priateľské vzťahy, zatiaľ čo západné krajiny sa snažia čo možno najviac izolovať Rusko pre jeho agresiu voči Ukrajine.