Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kremeľ: USA robia všetko, aby sa vojna na Ukrajine predlžovala

V nedeľu 5. marca 2023 je v Moščune na okraji Kyjeva na Ukrajine zničené auto. Foto: TASR/AP

Čínsky minister zahraničných vecí Čchin Kang v utorok vyhlásil, že za predlžovaním a eskalovaním vojny na Ukrajine stojí "neviditeľná ruka".

Moskva 7. marca (TASR) - Spojené štáty robia všetko pre to, aby vojna na Ukrajine pokračovala, vyhlásil v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. TASR o tom informuje podľa správy televízie Sky News.

Čínsky minister zahraničných vecí Čchin Kang v utorok vyhlásil, že za predlžovaním a eskalovaním vojny na Ukrajine stojí "neviditeľná ruka". Peskov na to reagoval slovami, že Čchin len žartoval a táto ruka nie je neviditeľná.

"V tomto si dovolíme s našimi čínskymi kolegami nesúhlasiť. Je to, samozrejme, žart. A viete, v čom spočíva? Nie je to neviditeľná ruka, je to viditeľná ruka – je to ruka Spojených štátov, ruka Washingtonu," uviedol Peskov.

"Washington nechce koniec tejto vojny. Washington chce a urobí všetko preto, aby táto vojna pokračovala," dodal hovorca Kremľa.

Zároveň uviedol, že Moskva venuje veľkú pozornosť dvanásťbodovému mierovému plánu pre Ukrajinu, ktorú vo februári v čase prvého výročia začiatku invázie zverejnil Peking.

Moskva opakovane vyhlasuje, že USA a ich spojenci využívajú Ukrajinu na rozpútanie vojny proti Rusku. Tieto tvrdenia odmieta Kyjev i Západ, podľa ktorých Ukrajina bojuje o prežitie a Rusko sa snaží získať jej územie.