Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Kremeľ: Západné zbrane len predĺžia utrpenie Ukrajincov

Na archívnej snímke z 23. decembra 2021 hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron oznámil rozhodnutie dodať Ukrajine francúzske obrnené vozidlá AMX-10 RC minulý týždeň.

Moskva 9. januára (TASR) - Dodávanie západných zbraní na Ukrajinu len sťaží Ukrajincom život, vyhlásil v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Tieto dodávky v zásade nič nezmenia... iba predĺžia utrpenie ukrajinského ľudu," uviedol Peskov pre novinárov. Reagoval tak na otázku týkajúcu sa rozhodnutie Francúzska poslať na Ukrajinu obrnené vozidlá.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron oznámil rozhodnutie dodať Ukrajine francúzske obrnené vozidlá AMX-10 RC minulý týždeň. Macron pritom podľa Peskova ostáva naďalej v kontakte aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Podľa hovorcu Kremľa je kontakt prezidentov "napriek rozdielom užitočný".

Peskov sa vyjadril aj k ruskému útoku na ukrajinské mesto Kramatorsk, pri ktorom podľa ruského ministerstva obrany zahynulo 600 ukrajinských vojakov. Podľa starostu Kramatorska a reportérov agentúru Reuters na Ukrajine však pri útoku nezomrel nikto. Kremeľ však podľa Peskova informáciám ruského rezortu obrany "plne dôveruje".

Peskov tiež označil za nepravdivé tvrdenie tajomníka ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexija Danilov. Ten minulý týždeň uviedol, že námestník šéfa ruskej prezidentskej kancelárie Dmitrij Kozak rokoval s európskymi predstaviteľmi o potenciálnej mierovej dohode, všíma si britský denník The Guardian.