Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Kremeľ: Ukrajine chýba vôľa na pokračovanie mierových rokovaní

Na archívnej snímke z 23. decembra 2021 hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Foto: TASR/AP

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v utorok uviedol, že mierové rokovania medzi Kyjevom a Moskvou sú pozastavené, a obvinil Rusko zo "stereotypného zmýšľania".

Moskva 18. mája (TASR) - Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v stredu vyhlásil, že Ukrajine "chýba vôľa" na pokračovanie mierových rokovaní s Ruskom. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a AFP.

"Rokovania sa neposúvajú a musíme konštatovať, že ukrajinským vyjednávačom úplne chýba vôľa na pokračovanie tohto procesu," vyhlásil Peskov.

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v utorok uviedol, že mierové rokovania medzi Kyjevom a Moskvou sú pozastavené, a obvinil Rusko zo "stereotypného zmýšľania".

Hovorca Kremľa zároveň uviedol, že Rusko nemá informácie, čo sa týka ruského vojaka, ktorý sa v stredu na Ukrajine postaví pred súd pre obvinenie z vraždy neozbrojeného civilistu. Ide pritom o prvý súdny proces súvisiaci s vojnovými zločinmi od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu.

"Stále nemáme nijaké informácie. Naša schopnosť poskytnúť mu pomoc je vzhľadom na našu chýbajúcu diplomatickú misiu veľmi limitovaná," uviedol Peskov. Zároveň dodal, že veľa takýchto prípadov, ktoré Ukrajina nahlásila, "sú jednoducho falošné a zinscenované".

Príslušník tankovej jednotky Vadim Šišimarin sa má v stredu objaviť na súde na Ukrajine v súvislosti so smrťou 62-rošného muža na severovýchode Ukrajiny z 28. februára. Šišimarin pochádzajúci z mesta Irkutsk na Sibíri je obvinený z vojnových zločinov a úkladnej vraždy, pričom v prípade uznania viny mu hrozí až doživotie.