Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Jeruzaleme slávia Veľkú noc, na bohoslužbu prišiel taliansky premiér

Taliansky premiér Mario Monti Foto: TASR/AP Photo

V starobylej bazilike Božieho hrobu, rozváňajúcej kadidlom, kňazi celebrovali omšu. K bohoslužbám sa pripojil taliansky premiér Mario Monti, ktorý je na súkromnej návšteve regiónu.

Jeruzalem 8. apríla (TASR) - Tisícky kresťanov sa dnes v Jeruzaleme zúčastnili na veľkonočných bohoslužbách, náboženských procesiách a modlitbách.

V starobylej bazilike Božieho hrobu, rozváňajúcej kadidlom, celebrovali omšu kňazi v splývajúcich bielych a zlatých rúchach, opisuje agentúra AP.

K bohoslužbám kresťanských veriacich sa pripojil aj taliansky premiér Mario Monti, ktorý do chrámu zavítal v rámci súkromnej návštevy regiónu. Spoločne s pútnikmi dvíhal k nebu ruky a rozprával sa s mníchmi v jeruzalemskom Starom meste.

Priamo pod hradbami starovekého mesta sa zase zhromaždilo asi 350 protestantov, ktorí spievali kresťanské piesne v Záhradnej hrobke, o ktorej sa verí, že v nej bol pochovaný Ježiš.

Dnešná Veľkonočná nedeľa je vyvrcholením sviatočného týždňa, ktorý je pripomienkou na ukrižovanie a zmŕtvychvstanie Ježiša. Pravoslávni veriaci slávia dnes Kvetnú nedeľu a Veľkú noc na budúci týždeň.