Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Kréta sa pred výročím nacistickej invázie obáva príchodu extrémistov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Organizácia s názvom Európska asociácia výsadkárov (EPA) totiž vyzvala svojich priaznivcov, aby sa pripojili k akcii Spomienka na Krétu.

Atény 13. apríla (TASR) - S blížiacim sa 80. výročím invázie nemeckých nacistov na Krétu sa úrady na tomto gréckom ostrove obávajú nárastu prítomnosti pravicových extrémistov. Organizácia s názvom Európska asociácia výsadkárov (EPA) totiž vyzvala svojich priaznivcov, aby sa pripojili k akcii "Spomienka na Krétu", informovala v utorok tlačová agentúra DPA.

Inkriminovaný pútač, ktorý bol z webovej stránky EPA medzitým odstránený, ale ktorý grécke internetové médiá naďalej zobrazujú, hlásal: "Je to presne 80 rokov odvtedy, čo elitní vojaci tretej ríše zoskočili a dobyli ostrov Kréta. Na ich udatnosť nikdy nezabudneme."

Daná skupina, ktorá má podľa svojej webovej stránky ústredie v Taliansku, vyzvala, aby sa 17. - 23. mája uskutočnili na ostrove spomienkové slávnosti na poctu padlým nacistickým výsadkárom.

Grécke médiá informovali, že EPA ponúka záujemcom i poznávacie výlety za 365 eur, ktoré zahŕňajú návštevu miest, kde pristáli nacistickí výsadkári. Úrady tvrdia, že miestne hotely nebudú prijímať hostí zúčastňujúcich sa na týchto aktivitách.

Nemeckí výsadkári a horské vojenské jednotky vpadli na Krétu, najväčší grécky ostrov, v rámci operácie Merkúr 20. mája 1941 po ťažkých bombardovacích útokoch. Boje si vyžiadali veľké straty na životoch medzi Grékmi, ako aj nemeckými a britskými vojakmi.

EPA je registrovaná mimovládna organizácia pozostávajúca z aktívnych, záložných a vyslúžených vojenských parašutistov, založená skupinou európskych výsadkárov v roku 2001, uvádza sa na jej webovej stránke.