Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kréta zažila deň po silnom zemetrasení sériu dotrasov

Na snímke hasiči stoja pri zničenom pravoslávnom kostole v dedine Arkalochori na južnom ostrove Kréta v Grécku v pondelok 27. septembra 2021. Foto: TASR

Prvotné inšpekcie odhalili na ostrove po zemetrasení tisícky poškodených budov.

Atény 28. septembra (TASR) - Najväčší grécky ostrov Kréta postihla v utorok ráno séria dotrasov po pondelňajšom silnom zemetrasení, ktoré si vyžiadalo jeden ľudský život a viacero zranených, poškodilo stovky budov a mnohých ľudí pripravilo o strechu nad hlavou. Informovala o tom agentúra AFP.

Dosiaľ najsilnejší z dotrasov - s magnitúdou 5,3 - zasiahol oblasť o 7:48 h miestneho času (6:48 h SELČ), uviedol aténsky geodynamický inštitút. Došlo k tomu ešte pred utorňajšou návštevou gréckeho premiéra Kyriakosa Mitsotakisa.

Prvotné inšpekcie odhalili na ostrove po zemetrasení tisícky poškodených budov. Epicentrum otrasov, ktoré vychádzali z hĺbky približne desiatich kilometrov a podľa americkej geologickej služby USGS mali magnitúdu 6,0, bolo pri meste Arkalochori.

Na snímke muž stojí pri zničenom dome po silnom zemetrasení v dedine Arkalochori na južnom ostrove Kréta v Grécku v pondelok 27. septembra 2021.
Foto: TASR


Práve v tomto meste došlo aj k doposiaľ jedinému hlásenému úmrtiu. Obeťou bol muž, ktorého telo záchranári vytiahli z čiastočne zrúteného kostola. Z Arkalochori hlásili aj približne desať zranených.

"Bola to veľmi náročná noc, zažili sme mnoho dotrasov... celú noc sme boli hore," uviedla pre verejnoprávny rozhlas ERT starostka Chrysula Kegerogluová.

Na snímke poškodená pravoslávna kaplnka po silnom zemetrasení v dedine Arkalochori na južnom ostrove Kréta v Grécku v pondelok 27. septembra 2021.
Foto: TASR/AP


Grécke úrady zriadili ubytovanie v stanoch pre stovky ľudí, ktorí z dôvodu zemetrasenia prišli o strechu nad hlavou, keďže ich domy boli vyhlásené za nestabilné. Poskytnuté im boli aj desiatky hotelových izieb. Kegerogluová uviedla, že noc v stanoch strávila asi tisícka ľudí.

Grécko leží v seizmicky aktívnej oblasti a zemetrasenia zažíva pomerne často. Väčšinou sa však zaobídu bez obetí či väčších materiálnych škôd. Otrasy z 3. marca s magnitúdou 6,3 si tam vyžiadali jeden život a desať zranených. K silnejšiemu a ničivejšiemu zemetraseniu s magnitúdou 7,0 došlo vlani v októbri v Egejskom mori. Na gréckom ostrove Samos vtedy zahynuli dvaja tínedžeri, zatiaľ čo v Turecku zomrelo až 114 ľudí a viac ako 1000 utrpelo zranenia.