Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kristen Stewartová bude predsedať porote na Berlinale

Americká herečka Kristen Stewartová. Foto: TASR/AP

Porota pod vedením Stewartovej rozhodne o udelení Zlatého a Strieborného medveďa, čo sú dve najvyššie ocenenia festivalu.

Berlín 9. decembra (TASR) - Americká herečka Kristen Stewartová bude vo februári predsedať porote na berlínskom medzinárodnom filmovom festivale Berlinale, oznámili v piatok organizátori. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

V poradí už 73. ročník festivalu bude prvou budúcoročnou veľkou ukážkou filmov v Európe. Porota pod vedením Stewartovej rozhodne o udelení Zlatého a Strieborného medveďa, čo sú dve najvyššie ocenenia festivalu.

"Sme nadšení, že Kristen Stewartová sa ujme tejto význačnej úlohy. Je jednou z najtalentovanejších a najvšestrannejších herečiek svojej generácie... Mladá, žiarivá a s úžasnou tvorbou, ktorú má za sebou, je Kristen Stewartová perfektným mostom medzi Spojenými štátmi a Európou," uviedli vo vyhlásení Mariette Rissenbeeková a Carlo Chatrian, ktorí vedú organizačnú komisiu festivalu.

Kristen Stewartová (32) začala svoju hereckú kariéru bo boku Jodie Fosterovej vo filme Davida Finchera Úkryt (2002). Neskôr sa preslávila v päťdielnej ságe Twilight, ktorá z nej a jej hereckého kolegu Roberta Pattinsona spravila svetové hviezdy, píše AFP.

V roku 2015 sa stala prvou Američankou, ktorá získala francúzske filmové ocenenie César za rolu vo filme Sils Maria (2014). Vlani bola nominovaná na filmové ocenenie Academy Awards za stvárnenie britskej princeznej Diany v dráme Spencer (2021) režiséra Pabla Larraína.

Organizátori už v novembri oznámili, že na budúci rok si na Berlinale americký režisér Steven Spielberg (75) prevezme čestného Zlatého medveďa za celoživotné dielo.

Berlínsky filmový festival Berlinale sa uskutoční 16. - 26. februára. Spolu s Cannes a Benátkami patrí medzi tri hlavné európske filmové festivale a tradične začína každoročnú filmovú sezónu.