Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Kritik Kremľa Kara-Murza dostal na súde 15 dní väzenia

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Ruský parlament minulý mesiac schválil zákon, na základe ktorého je možné dať až 15 rokov väzenia za šírenie zámerne "falošných" správ o ruskej armáde.

Moskva 12. apríla (TASR) - Popredného ruského opozičného aktivistu a hlasného kritika invázie na Ukrajine Vladimira Karu-Murzu odsúdili v Moskve na 15 dní väzenia pre obvinenia z neuposlúchnutia policajných príkazov, ktoré dostal, keď v pondelok večer vychádzal z domu. Informoval o tom v utorok jeho právnik Vadim Prochorov, ktorého citoval britský denník The Guardian.

Kara-Murza (40) je ostrieľaný kritik Kremľa, ktorý vraví, že bol dvakrát v Moskve úmyselne otrávený, v rokoch 2015 a 2017, a bola to pomsta za jeho lobovanie za uvalenie sankcií Spojených štátov a Európskej únie na ruských predstaviteľov obvinených z porušovania ľudských práv.

Tento blízky priateľ ruského opozičného lídra Borisa Nemcova, ktorého zastrelili v roku 2015, pri prvom incidente takmer zomrel na zlyhanie obličiek.

Jeho dlhoročný právnik Prochorov povedal, že polícia obvinila Karu-Murzu zo "zmeny tempa chôdze a z pokusu uniknúť", keď k nemu policajti v pondelok večer pristúpili pred jeho domom.

Zatiaľ nie je jasné, či zatknutie Karu-Murzu súviselo s jeho odporom proti invázii Ruska na Ukrajine, ale došlo k nemu počas bezprecedentných tvrdých zásahov voči nezávislým médiám a protivojnovým odporcom. Ruský parlament minulý mesiac schválil zákon, na základe ktorého je možné dať až 15 rokov väzenia za šírenie zámerne "falošných" správ o ruskej armáde.

Kara-Murza, ktorý študoval v Anglicku na Cambridgeskej univerzite, je otvoreným odporcom invázie Ruska na Ukrajine a spolu s ďalšími poprednými ruskými opozičnými predstaviteľmi založil protivojnový výbor. Je tiež jedným z mála prominentných opozičných osobností, ktoré stále žijú v Rusku, pretože mnohé pre obavy o bezpečnosť ušli z krajiny – varovaním im bolo vlaňajšie uväznenie Alexeja Navaľného, pripomenul portál Guardianu.