Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Kritik Putina kritizoval zvýšenie svojho vstupného poplatku do Davosu

Na snímke ľudia v kongresovej hale pred výročným stretnutím zástupcov Svetového ekonomického fóra v Davose. Foto: TASR/AP

Magnickij v roku 2007 obvinil ruských predstaviteľov z použitia falšovaných daňových dokladov na krádež 230 miliónov dolárov od štátu.

Davos 18. januára (TASR) - Britský finančník Bill Browder kritizoval na sociálnych sieťach Svetové ekonomické fórum (WEF) za zvýšenie vstupného poplatku na výročné zasadnutie vo švajčiarskom Davose. Popredný kritik ruského prezidenta Vladimira Putina sa na WEF zúčastňoval posledných 27 rokov. TASR informuje podľa agentúry AP.

Finančník a politický aktivista povedal, že zaplatiť štvrť milióna dolárov za vstupenku by bolo plytvaním peňazí a že organizátori elitného stretnutia vo švajčiarskych Alpách ho tam nechceli.

Bývalý šéf fondu Hermitage Capital Management uviedol, že všetky svoje komerčné činnosti odložil a svoj čas venoval zápasu za spravodlivosť pre svojho bývalého právnika Sergeja Magnického a pre ďalšie obete porušovania ľudských práv.

Magnickij v roku 2007 obvinil ruských predstaviteľov z použitia falšovaných daňových dokladov na krádež 230 miliónov dolárov od štátu. V roku 2009 zomrel vo väzbe na neliečený zápal pankreasu.

Hovorca WEF Yann Zopf zareagoval, že Browder sa predtým na zasadnutiach v Davose zúčastňoval ako generálny riaditeľ fondu Hermitage Capital Management a že je "veľmi vítaný a pozývajú ho, aby sa znovu zapojil do práce fóra".

Zopf pre AP vysvetlil, že "partnerstvá s firmami prispievajú k našim možnostiam pozývať aktivistov a osobnosti občianskeho života, ktoré zvyknú mať podstatne menej finančných prostriedkov".