Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Kríza odhalila v Belgicku nerovnosti v spoločnosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V priebehu nedele bolo nahlásených 136 nových prípadov nákazy.

Brusel 1. júna (TASR) - Trend pre všetky ukazovatele mapujúce v Belgicku situáciu v spojení s pandémiou nového druhu koronavírusu zostáva klesajúci. Uviedli to v pondelok predstavitelia národného krízového centra pre Covid-19 v tlačovej správe.

V priebehu nedele bolo nahlásených 136 nových prípadov nákazy. Počas posledných troch dní počet nových infekcií klesal a znižoval sa o 3-6 percent za deň.

V pondelok ráno bolo v belgických nemocniciach hospitalizovaných 807 osôb, v nedeľu pribudlo 25 nových pacientov. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti bolo už len 163 pacientov. Za posledné tri dni sa trend nových hospitalizácií aj počet osôb na JIS-kách znižoval v priemere o päť percent denne.

Za posledných 24 hodín pribudlo 19 nových úmrtí, vo všetkých prípadoch bolo dokázateľné spojenie s Covidom-19. Celkovo v Belgicku zomrelo už 9486 osôb. Počas posledných troch klesal aj trend nových úmrtí - v priemere od 2-3 percentná za deň.

Televízna stanica RTBF v pondelok upozornila, že koronakríza poukázala na hlboké sociálne nerovnosti v belgickej spoločnosti. Kríza a s ňou spojený núdzový stav odhalili veľké nedostatky najmä pokiaľ ide o prístup k systému zdravotnej starostlivosti a slušnému bývaniu.

Bývalý hovorca krízového centra pre Covid-19 Emmanuel André v tejto súvislosti upozornil, že schopnosť celej Európy zvládnuť pandémiu nového typu koronavírusu v období uvoľňovania karanténnych opatrení bude do značnej miery poznačená jej schopnosťou zabezpečiť univerzálny a inkluzívny prístup všetkých ľudí k systémom zdravotnej starostlivosti, čo sa týka aj tých z najzraniteľnejších komunít - migrantov, bezdomovcov a iných ľudí žijúcich na okraji spoločnosti. Tí sú tiež potenciálni šíritelia vírusu.

Andrého tvrdenia vychádzajú aj z pozorovaní skupiny bezdomovcov v Bruseli, ktorým úrady počas koronakrízy zaistili ubytovanie a už počas prvého týždňa monitorovania situácie sa u 20 percent z nich prejavili pozitívne testy na Covid-19.

Spravodajca TASR Jaromír Novak