Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Krížnik USS Port Royal plával medzi Čínou a Taiwanom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Veliteľstvo východného krídla čínskej ľudovej oslobodeneckej armády uviedlo, že americký krížnik v Taiwanskom prielive monitorovalo a vyslalo mu "varovanie".

Tchaj-pej 11. mája (TASR) - Americký krížnik USS Port Royal v utorok preplával cez Taiwanský prieliv. Udialo sa tak pár dní po vojenských cvičeniach Číny neďaleko Taiwanu. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

Siedma flotila amerického námorníctva uviedla, že krížnik USS Port Royal s riadenými raketami vykonal "rutinný" tranzit Taiwanským prielivom cez medzinárodné vody "v súlade s medzinárodným právom". "Loď preplávala prieliv koridorom, ktorý sa nachádza mimo teritoriálnych vôd akéhokoľvek štátu", uviedlo americké námorníctvo vo vyhlásení.

"Tranzit (krížnika) USS Port Royal Taiwanským prielivom demonštruje záväzok Spojených štátov k voľnému a otvorenému Indo-Pacifiku," napísala Siedma flotila amerického námorníctva.

Veliteľstvo východného krídla čínskej ľudovej oslobodeneckej armády uviedlo, že americký krížnik v Taiwanskom prielive monitorovalo a vyslalo mu "varovanie". "Spojené štáty pravidelne vyvolávajú takéto drámy a problémy, čím vysielajú zlé signály taiwanským silám nezávislosti a zámerné zintenzívňujú napätie v Taiwanskom prielive," uviedlo veliteľstvo východného krídla vo vyhlásení.

Na konci apríla preplával cez Taiwanský prieliv americký torpédoborec USS Sampson. Čína túto udalosť odsúdila a vyhlásila, že takéto akty "zámerne" poškodzujú mier a stabilitu.

Čínska armáda v pondelok oznámila, že minulý týždeň absolvovala cvičenia neďaleko Taiwanu. Tchaj-pej na vstup 18 čínskych stíhačiek a bombardérov do svojej vzdušnej obrannej zóny upozornil v piatok.

USA, podobne ako väčšina krajín, nemajú diplomatické styky s Taiwanom. Washington je však pre Tchaj-pej najdôležitejším medzinárodným partnerom a dodávateľov zbraní. Tento fakt spôsobuje rastúce napätie medzi Čínou a Spojenými štátmi, konštatuje Reuters.

Peking považuje Taiwan za súčasť svojho územia aj napriek tomu, že ostrov má vlastnú nezávislú vládu od roku 1949.