Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Na stranu Ruska sa postavili Sýria a Nikaragua

Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) predsedá schôdzi Bezpečnostnej rady Ruska v Kremli v Moskve v pondelok 21. februára 2022. Foto: TASR/AP

Sýria uviedla, že "podporuje rozhodnutie prezidenta Putina uznať Doneckú ľudovú republiku a Luhanskú ľudovú republiku a bude s nimi spolupracovať".

Damask/Managua/Moskva 22. februára (TASR) - Zatiaľ čo západní lídri ostro odsúdili rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina uznať dve samozvané separatistické oblasti na východe Ukrajiny za nezávislé štáty, na stranu Moskvy sa pridali Sýria a Nikaragua, píšu agentúry AP, DPA a Reuters.

Sýria v utorok uviedla, že "podporuje rozhodnutie prezidenta Putina uznať Doneckú ľudovú republiku a Luhanskú ľudovú republiku a bude s nimi spolupracovať", citovala sýrska štátna tlačová agentúra SANA tamojšieho ministra zahraničných vecí Fajsala Mikdáda.

"To, čo dnes Západ robí proti Rusku, je podobné tomu, čo urobil proti Sýrii počas teroristickej vojny," citovala Mikdáda agentúra AP. DPA pripomenula, že od vypuknutia vojny v Sýrii v roku 2011 je Rusko hlavným spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Nikaragujský prezident Daniel Ortega bol jedným z prvých svetových lídrov, ktorý podporil krok Ruska.

"Som si istý, že ak urobia referendum, aké sa uskutočnilo na Kryme, ľudia budú hlasovať za pripojenie území k Rusku," povedal Ortega, ktorý je podľa Reuters "dlhoročným odporcom" amerického vplyvu v Strednej Amerike a ktorého režim Európska únia považuje za autokratický.