Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Krutá zima postihla Sýriu, Libanon a Jordánsko, utečenci trpia najviac

Sýrsky chlapec kráča po snehu v utečeneckom tábore v meste Afrín na severozápade Sýrie v stredu 19. januára 2022. Foto: TASR/AP

Stany v utečeneckých táboroch na severe a severozápade Sýrie boli pokryté snehom a ten blokoval aj cesty, uviedli aktivisti vo vojnou trpiacej krajine.

Bejrút 19. januára (TASR) - Kruté zimné počasie s hustým snežením a mrazmi zasiahlo v stredu Sýriu, Libanon a Jordánsko. Zhoršila sa tým aj ťažká situácia tisícov sýrskych utečencov vyhnaných z domovov v tomto regióne, píše tlačová agentúra DPA.

Teploty majú dosiahnuť najnižšiu hodnotu za posledných 40 rokov, a to mínus 14 stupňov Celzia a dokonca menej, uviedli humanitárne organizácie vrátane Detského fondu OSN (UNICEF).

"Situácia sýrskych utečencov v regióne je stále mimoriadne zúfalá, pretože región zažíva jedny z najchladnejších dní zaznamenaných za mnoho rokov a tiež silnú snehovú víchricu," uviedla pre DPA regionálna šéfka UNICEF-u pre komunikáciu Juliette Toumová.

Humanitárne organizácie dodali, že silný vietor dosahujúci rýchlosť 80 kilometrov za hodinu, v horských oblastiach zhoršený ešte hustým krupobitím a snežením, ohrozí podľa predpokladov milióny utečencov žijúcich už aj tak v strašných podmienkach.

Stany v utečeneckých táboroch na severe a severozápade Sýrie boli pokryté snehom a ten blokoval aj cesty, uviedli aktivisti vo vojnou trpiacej krajine.

Mimovládna organizácia Syria Relief oznámila, že víchrica poškodila za posledných 24 hodín okolo 47 utečeneckých táborov v severozápadnej Sýrii.

"Zhruba 69 stanov bolo úplne zničených," doplnila organizácia.

Medzitým vo východnom Libanone, kde v neoficiálnych táboroch žijú tisíce sýrskych utečencov, odfúkli stany nárazy vetra a niekoľko utečencov zostalo pod holým nebom.

"Podarilo sa nám doručiť deťom vo veku dvoch až 14 rokov vetrovky, rukavice a snehule, aby ich chránili pred očakávanými mrazmi," povedala Maria Assíová z libanonskej humanitárnej organizácie Beyond v údolí Biká.