Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Krvnou plazmou v Maďarsku liečili už 15 pacientov s ochorením COVID-19

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Do pondelka stúpol v Maďarsku počet nakazených koronavírusom o osem na 4102.

Budapešť 22. júna (TASR) - Terapiu krvnou plazmou v boji proti ochoreniu COVID-19 aplikovali v Maďarsku doposiaľ v 15 prípadoch ťažko chorých pacientov nakazených novým druhom koronavírusu, informoval v pondelok vo verejnoprávnej televízii M1 šéf Celoštátneho ústavu hematológie a infekčných chorôb Juhopeštianskej nemocnice Centrum István Vályi-Nagy.

Podľa jeho slov sú skúsenosti s touto terapiou výborné. "Z 15 pacientov sa už 13 z ochorenia vyliečilo a opustilo nemocnicu. Ďalší pacient síce tiež opustil nemocnicu, avšak zomrel na komplikácie svojich základných ochorení, a zomrel aj ďalší ťažko chorý pacient, ktorý sa tiež podrobil terapii krvnou plazmou," povedal.

Vályi-Nagy poznamenal, že zatiaľ ide o skúšobnú fázu, ktorú aplikujú v Maďarsku len v prípade veľmi ťažko chorých pacientov.

Existujú podľa jeho slov aj vedľajšie účinky takejto liečby. Zistili napríklad, že ochorenie COVID-19 spôsobuje aj problémy zrážania krvi.

Ako dodal, ďalšími alternatívami liečby, ktoré skúšali aj v Maďarsku, sú terapia prostredníctvom steroidov či liečba protizápalovým cytokínom Interleukín 6 (IL6), ktorú aplikovali úspešne v prípade 25 pacientov.

Do pondelka stúpol v Maďarsku počet nakazených koronavírusom o osem na 4102. Za uplynulých 24 hodín zomreli dvaja starší ťažko chorí pacienti; počet obetí ochorenia COVID-19 tak stúpol na 572.

Z ochorenia sa vyliečilo už 2590 ľudí, pričom počet aktuálne nakazených je podľa údajov stránky koronavirus.gov.hu 940.


Spravodajca TASR Ladislav Vallach