Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Na Kryme zverejnia exit-polls, prvé výsledky referenda v pondelok

Muž lepí predvolebný bilbord o konaní referenda na Kryme v Simferopoli 10. marca 2014. Referendum na Kryme o pripojení polostrova k Rusku vyhlásil tamojší parlament na 16. marca. Foto: TASR/AP

Otázky, ktoré sú predmetom referenda, budú považované za odobrené v prípade kladnej odpovede viac ako 50 percent zúčastnených voličov.

Kyjev 13. marca (TASR) - Krymská volebná komisia bude v nedeľu priebežne zverejňovať výsledky ankety, na ktorú budú vytypovaní voliči odpovedať po svojom odhlasovaní v referende o štatúte Krymského polostrova. Pre agentúru RIA Novosti to dnes v Simferopole uviedol predseda výboru krymského parlamentu na prípravu referenda Michail Malyšev.

Spresnil, že hlasovanie v referende sa začne v nedeľu o 08.00 h miestneho času a potrvá do 20.00 h. Prvé výsledky hlasovania začne volebná komisia oznamovať na budúci pondelok, uviedol Malyšev. Podotkol, že účasť voličov nebude pre výsledok plebiscitu rozhodujúca.

Krymskí voliči sa budú v referende vyjadrovať k dvom otázkam: či sa Krymský polostrov má stať súčasťou Ruska s právami subjektu Ruskej federácie, alebo či sa má obnoviť účinnosť ústavy republiky Krym z roku 1992 a štatút Krymu ako súčasti Ukrajiny.

V súlade s ústavou z roku 1992 je krymská republika súčasťou Ukrajiny a svoje vzťahy s ňou reguluje prostredníctvom dohovorov a zmlúv, vysvetlila RIA Novosti.

Otázky, ktoré sú predmetom referenda, budú považované za odobrené v prípade kladnej odpovede viac ako 50 percent zúčastnených voličov.

Výsledky referenda budú konečné, netreba ich potvrdenie alebo odobrenie žiadnym výkonným orgánom, ale sú záväzné, uviedla RIA Novosti.

Malyševom vedená komisia preverila zoznamy voličov, v ktorých je zapísaných viac ako 1,5 milióna ľudí s trvalým pobytom na Kryme. Do tohto počtu nie sú zahrnutí obyvatelia Sevastopola, ktorý má vlastnú volebnú komisiu, dodal.

Hlasovacie lístky sú už v oblastných volebných komisiách

Malyšev informoval, že hlasovacie lístky sú už v oblastných volebných komisiách, ktoré ich rozdistribuujú obvodným volebným komisiám.

Podľa sociologických prieskumov je pre účasť na referende rozhodnutých asi 80 percent voličov. Proruská krymská vláda očakáva, že myšlienku vstupu Krymu do zväzku Ruskej federácie podporí najmenej 82 percent zúčastnených voličov.

Prvý podpredseda krymskej vlády Rustam Temirgalijev v stredu vyhlásil, že Krym počíta so získaním štatútu subjektu Ruskej federácie v prípade, že sa obyvatelia vyslovia za jeho pripojenie k Rusku.

Vláda v Kyjeve i jej západní spojenci označili nedeľňajšie referendum o pripojení Krymu k Rusku za nelegitímne a protiústavné a avizovali, že jeho výsledky neuznajú. Plebiscit má však plnú podporu Ruska, ktoré ho považuje za slobodné vyjadrenie vôle občanov a dodáva, že takéto hlasovanie má oporu v medzinárodných dokumentoch.

Podľa najnovšieho prieskumu verejnej mienky je za pripojenie Krymu k Rusku, v prípade, že to odobria aj samotní obyvatelia polostrova, takmer 80 percent Rusov.

Ruskí občania sú znepokojený možným konfliktom

Z prieskumu ruského sociologického centra Levada, ktoré dnes zverejnila agentúra Interfax, vyplýva, že občania Ruska sú znepokojení možným konfliktom s Ukrajinou, ale sú presvedčení o tom, že Moskva musí využiť všetky dostupné metódy, aby chránila po rusky hovoriace obyvateľstvo na Kryme. Konfliktu sa obáva 83 percent opýtaných, ale vyslanie jednotiek na Ukrajinu a Krym podporilo 58 percent účastníkov prieskumu.

Na Ukrajine došlo 22. februára k zmene mocenských pomerov, ktoré podľa Ruska vykazovali znaky štátneho prevratu: parlament zbavil Viktora Janukovyča funkcie prezidenta, výkonom prezidentskej funkcie poveril predsedu parlamentu Oleksandra Turčynova a vypísal predčasné voľby hlavy štátu na 25. mája. Janukovyč sa však naďalej považuje za prezidenta. Vyhlásil, že krajinu bol nútený opustiť, pretože jeho život bol ohrozený.

Viacero oblastí na východe a juhu Ukrajiny, vrátane autonómneho Krymu, neuznáva legitimitu novej vlády v Kyjeve a deklarovalo, že zvažuje vypísanie referenda o svojom štatúte - rovnakého, aké sa túto nedeľu uskutoční v Autonómnej republike Krym.