Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vojenských pozorovateľov OBSE opäť nevpustili na Krym

Ruský vojak hliadkuje pri protivzdušnej obrane na ukrajinskej vojenskej základni v čiernomorskom prístave v krymskom Sevastopoli 6. marca 2014. Foto: TASR/AP

Misia OBSE, na ktorej sa podieľa aj Slovensko, by mala pomôcť medzinárodnému spoločenstvu oboznámiť sa so situáciou na Kryme, keďže správy médií si často protirečia.

Viedeň 7. marca (TASR) - Vojenských pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) dnes opäť nevpustili na Krymský polostrov. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

Do oblasti pri meste Čongar sa pokúsilo dostať 47 neozbrojených pozorovateľov z 25 krajín OBSE. Podľa nemenovaného diplomata sa ešte pokúsia prejsť na Krym cez iné kontrolné stanovištia.

Na polostrov sa pozorovateľom nepodarilo dostať ani vo štvrtok. "Pokúsili sa (dostať na Krym) cez dve kontrolné stanovištia, ale nepodarilo sa im to. Nikto na nich nezaútočil, len ich nepustili ďalej," povedala vtedy hovorkyňa OBSE. Podľa poľského ministerstva obrany členov misie nevpustili na Krym neznámi muži vo vojenských uniformách.

Misia OBSE, na ktorej sa podieľa aj Slovensko, by mala pomôcť medzinárodnému spoločenstvu oboznámiť sa so situáciou na Kryme, keďže správy médií si často protirečia. Okrem iného by mali zistiť, aké jednotky operujú na polostrove a kto ich riadi.

O vyslanie pozorovateľov OBSE na Krym požiadala ukrajinská vláda. Podľa pôvodných plánov mala misia trvať týždeň s možnosťou ďalšieho predĺženia.