Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Krymskému parlamentu hrozí rozpustenie

Krymský Tatár drží transparent počas protestu pred miestnou vládnou budovou v krymskom Simferopoli 26. februára 2014. Foto: TASR/AP

Podľa lídra krymských Tatárov Refata Čubarova poslanci prišli o rozum.

Kyjev 6. marca (TASR) - Ukrajinský parlament môže v dohľadom čase prerokovať návrh na rozpustenie zákonodarného zhromaždenia Autonómnej republiky Krym. V rozhovore pre agentúru UNIAN to dnes nevylúčil podpredseda ukrajinského parlamentu Ruslan Košulynskyj.

"Kroky (krymského) parlamentu svedčia o pokuse rozbiť územnú celistvosť Ukrajiny," uviedol.

Podľa Košulynského zatiaľ nie je jasné, či sa kvôli dramatickému vývoju na Kryme uskutoční mimoriadne plenárne zasadnutie ukrajinského parlamentu. Dodal však, že jeho predsedníctvo určite kvôli tomu zasadne.

"K takému kroku (ako je rozpustenie krymského parlamentu) treba pristupovať neobyčajne rozvážne," dodal s tým, že súčasťou rozhodovania musí byť aj názor ústavného súdu.

Košulynskyj zdôraznil, že na Ukrajine neexistuje zákon o miestnych referendách. "Na základe čoho potom ktosi (na Kryme) plánuje referendum," pýtal sa. Súčasne vyjadril presvedčenie, že výsledok referenda na Kryme s výnimkou Ruska neuzná žiaden štát sveta.

Za nelegitímne označil dnes referendum o štatúte Krymu aj Pavlo Petrenko, ktorý v novej ukrajinskej vláde zastáva funkciu ministra spravodlivosti. Upozornil, že otázky spojené s územnou celistvosťou a suverenitou Ukrajiny nemôžu byť predmetom miestneho referenda. Plebiscit v tejto veci sa môže uskutočniť len na celoštátnej úrovni, zdôraznil.

Podobne ako Košulynskyj pripomenul, že Ukrajina momentálne nemá zákon o miestnych referendách. Dodal, že udalosti súvisiace s krymským referendom sa odohrávajú pod tlakom ruských vojakov.

Podozrenie, že poslanci krymského parlamentu dnes hlasovaním o pripojení Krymu k Rusku ako subjektu Ruskej federácie splnili niečiu politickú objednávku, vyslovil dnes líder krymských Tatárov Refat Čubarov. Na adresu 78 poslancov, ktorí návrh podporil, na svoje stránke na sociálnej sieti Facebook napísal, že "prišli o rozum".

Poslanci krymského parlamentu sa dnes "principiálne" vyslovili za pripojenie Krymu do zväzku Ruskej federácie. Ako dnes v Simferopole uviedol predseda krymského parlamentu Vladimir Konstantinov, ich rozhodnutie musí ešte potvrdiť referendum. Ako jeho dátum dnes poslanci určili 16. marec.