Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Krymský premiér ponúkol Tatárom vládne funkcie

Proruský krymský premiér Sergej Aksionov Foto: TASR/AP

Pokiaľ ide o ukrajinských vojakov na Kryme, môžu pokračovať v službe v rámci ozbrojených síl autonómie, alebo sa vrátiť domov, povedal premiér.

Simferopol 10. marca (TASR) - Proruský krymský premiér Sergej Aksionov ponúkol miestnym Tatárom možnosť vstúpiť do všetkých štátnych orgánov - vyčlenil pre nich aj post podpredsedu vlády. Povedal to v dnes zverejnenom rozhovore pre agentúru RIA Novosti.

"Navrhli sme im post vicepremiéra, dva ministerské posty a funkciu námestníka ministra prakticky na každom ministerstve vrátane silových štruktúr," uviedol Aksionov.

Ďalej sľúbil, že Krym bude dvojjazyčný - oficiálnymi jazykmi budú ruština a krymská tatárčina. Ostatné menšiny vrátane ukrajinskej si budú môcť rozvíjať svoje rodné jazyky.

Pokiaľ ide o ukrajinských vojakov na Kryme, môžu pokračovať v službe v rámci ozbrojených síl autonómie, alebo sa vrátiť domov, povedal premiér. Poznamenal však, že velitelia sa vojakom, ktorí by chceli prejsť pod krymské sily, vyhrážajú trestným stíhaním. "Väčšina vojakov z jednotiek pôsobiacich na Kryme sú naši obyvatelia - Krymčania. Pravidelne nám volajú vojaci aj dôstojníci, že sa im vyhrážajú velitelia, ktorí pochádzajú predovšetkým zo západnej Ukrajiny."

Aksionov taktiež sľúbil, že po prípadom pripojení Krymu k Rusku na základe referenda, ktoré bude 16. marca, nemajú v úmysle realizovať reprivatizáciu. "Ak sa Krym pripojí k Rusku, očakávame, že Krymu bude poskytnutá výhoda, možno vo forme zavedenia slobodnej ekonomickej zóny," doplnil premiér. Po prípadom pripojení k Rusku si podľa neho budú môcť obyvatelia Krymu vybrať, či chcú ruský alebo ukrajinský pas.

K samotnému referendu o štatúte Krymu povedal, že bude otvorené a prístupné pozorovateľom. Pre tých, ktorí majú v úmysle skresľovať obraz udalostí, bude však obmedzený. "Tých, ktorí sem idú, aby prevrátili všetko hore nohami, nemáme v láske a nechceme ich tu vidieť."

Podľa Aksionova nie všetky západné médiá opisujú situáciu vyvážene. "Niektoré predstierajú, že na západnej Ukrajine a v Kyjeve je všetko pokojné, že 'rebeluje' iba Krym. Zároveň sa prechádzajú po krymských uliciach a vidia, že tu nikto nikoho nenapáda. Väčšina ľudí si žije bežným životom," dodal Aksionov.


Krymský vicepremiér: Chceme spolupracovať s pozorovateľmi, nie s provokatérmi
Demonštrácia krymských Tatárov s heslom Nie vojne počas proukrajinskej demonštrácie v Simferopole v pondelok 10. marca 2014.
Foto: TASR/AP
Krymské úrady sú pripravené spolupracovať s medzinárodnými pozorovateľmi, nie s provokatérmi, povedal dnes pre agentúru Interfax podpredseda Autonómnej republiky Krym Rustam Temirgalijev. O štatúte polostrova budú jeho obyvatelia rozhodovať v referende 16. marca.

"Sme otvorení medzinárodným pozorovateľom, ale iba skutočným pozorovateľom, ktorí k nám nejdú organizovať provokácie, ale sledovať čistotu referenda. Čo sa týka misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), sme pripravení ju prijať, ak bude mať zodpovedajúci mandát a potvrdzujúce dokumenty," citovala Temirgalijeva agentúra Interfax a pripomenula, že vojenských pozorovateľov misie OBSE v sobotu opäť nevpustili na Krym.

Vicepremiér povedal, skupina ľudí, ktorá sa pokúšala vstúpiť na krymskú pôdu a označovala sa za misiu OBSE, sa skladala predovšetkým zo zástupcov členských krajín NATO. "Boli v nej výhradne vojenskí poradcovia krajín NATO. Vojenských poradcov tu nepotrebujeme, sme pripravení prijať medzinárodných pozorovateľov, ktorí si budú poctivo robiť svoju prácu."

Temirgalijev ďalej konštatoval, že na Krym pravidelne chodia ľudia, ktorí sa vydávajú za medzinárodných pozorovateľov z rôznych organizácií. "Ale vieme, že pod touto zásterkou sa často ukrývajú provokatéri. Preto veľmi pozorne sledujeme, kto konkrétne chce k nám prísť, pozorne pozeráme na mená, či nie sú medzi nimi potenciálni provokatéri," dodal krymský vicepremiér.