Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Voliči na Kryme hlasovali za pripojenie k Rusku, vypukli oslavy

Proruský demonštrant s vestou zobrazujúcou ruského prezidenta Vladimíra Putina Foto: TASR/AP

Biely dom podľa agentúry Reuters reagoval vyhlásením, že výsledky referenda odmieta. Kroky Ruska označil za "nebezpečné a destabilizujúce".

Simferopol 16. marca (TASR) - Krymskí voliči v dnešnom referende rozhodli o pripojení k Ruskej federácii. Na Leninovom námestí v hlavnom meste Simferopol už podľa spravodajskej stanice BBC vypukli oslavy.

Za pripojenie k Rusku podľa prvých prieskumov exit polls, o ktorých informovali ruské štátne médiá, hlasovalo 93 percent voličov, pričom účasť na ľudovom hlasovaní podľa BBC presiahla 80 percent.

Podľa agentúry DPA potvrdilo výsledok referenda aj proruské vedenie na Kryme po zatvorení volebných miestností o 19.00 h SEČ.

Krymský premiér Sergej Aksionov po skončení hlasovania uviedol, že Krym sa stane súčasťou Ruska "v takom úzkom časovom rámci, ako to len bude možné". Oznámenie oficiálnych konečných výsledkov referenda sa očakáva v pondelok dopoludnia.

Galéria: Referendum na Kryme





Biely dom podľa agentúry Reuters reagoval vyhlásením, že výsledky referenda odmieta. Kroky Ruska označil za "nebezpečné a destabilizujúce". Rusko podľa USA zaplatí za vojenskú intervenciu na Kryme.

"Ako Spojené štáty a naši spojenci vysvetlili, že vojenská intervencia a porušovanie medzinárodného práva spôsobia Rusku rastúce náklady, nielen v dôsledku opatrení, ktoré prijali Spojené štáty a naši spojenci, ale aj v dôsledku priameho výsledku destabilizujúcich akcií Ruska," uviedol hovorca Bieleho domu Jay Carney.

"V tomto storočí už máme za sebou dni, keď medzinárodná komunita bude mlčať, kým jedna krajina násilne zaberie teritórium druhej," dodal.


Ukrajinské zdroje: Referendum sprevádzali incidenty a protizákonné konanie

Tisíce ľudí sa dnes večer zišli na Leninovom námestí v Simferopole, kde čakali na výsledky dnešného referenda o štatúte Krymu a potom ich oslávili koncertom. Na budove Rady bezpečnosti Ukrajiny na Kryme v Sevastopole zaviala dnes podvečer ruská vlajka.
Ruská zástava na budove krymského parlamentu v Simferopole počas referenda v nedeľu 16. marca 2014.
Foto: TASR/AP

Predseda referendovej komisie Michail Malyšev uviedol, že volebné komisie nezaznamenali žiadne sťažnosti voličov na porušenie zákona. Pokojný priebeh hlasovania konštatovala pre agentúru ITAR-TASS hovorkyňa miestneho ministerstva vnútra Oľga Kondrašovová.

Poslanec ruskej Štátnej dumy Oleg Denisenko, ktorý je taktiež na Kryme, informoval, že nevidel žiadne známky bojkotu referenda zo strany miestnych Tatárov. "Mal som možnosť stretnúť sa s ľuďmi v Simferopole aj v Bachčisaraji. Nepočul som nič o bojkote, ani o výzvach proti hlasovaniu," dodal ruský poslanec.

Prvý podpredseda proruskej krymskej vlády Rustam Temirgalijev dnes vo vysielaní televízie Krym uviedol, že podľa odhadov sa na referende zúčastnilo 40 percent krymských Tatárov. "Je to pomerne vysoký počet," dodal.

Členovia volebnej komisie triedia hlasovacie lístky po skončení referenda v jednej z volebných miestností v Simferepole v nedeľu 16. marca 2014.
Foto: TASR/AP


Agentúra RIA Novosti naopak informovala, že ukrajinským vojakom dislokovaným na Kryme, ktorí chceli hlasovať v dnešnom referende, ich velitelia v účasti bránili.

Ukrajinská agentúra UNIAN s odvolaním sa na krymských aktivistov strany UDAR uviedla, že neznámi ľudia chodili po bytoch a domoch s prenosnými hlasovacími urnami a nútili ľudí, aby hlasovali. V niektorých prípadoch dokonca vyplnili hlasovacie lístky namiesto nich. Podľa tvrdenia očitých svedkov týchto praktík oficiálne bola síce účasť na hlasovaní v Sevastopole dnes na poludnie asi 60-percentná, ale 40 percent z nich údajne tvoria falšované hlasy.

Predseda volebnej komisie parlamentu krymských Tatárov Zair Smedľajev dnes pre Rádio Sloboda upozornil na "prípady masového porušenia volebného zákona" i na veľkú pravdepodobnosť, že výsledky referenda budú sfalšované.

Smedľajev uviedol, že do Bachčisarajského okresu dnes autobusmi doviezli neznámych ľudí, ktorí potom postupne hlasovali v niekoľkých volebných miestnostiach. V referende volili podľa neho aj občania Ruska. V Belogorskom okrese bránili v práci novinárom televízie ATR. Celokrymské referendum Smedľajev považuje za "Putinov pokus legitimizovať nelegitímnu okupáciu Krymu".

Z volebného obvodu Alušta zasa agentúra UNIAN priniesla správu o útoku na štáb panarabskej televízie al-Džazíra, ktorej príslušníci miestnej tzv. domobrany nedovolili urobiť reportáž z volebnej miestnosti, odkiaľ ich pod hrozbou použitia násilia vyhnali, pričom im poškodili techniku. Novinári boli na referende akreditovaní, miestna domobrana a volebná komisia však od nich vyžadovala aj akreditáciu vydanú mestskou radou v Alušte.


Europoslanec Stadler: Výsledky referenda na Kryme by mala uznať nielen Ukrajina


Rakúsky poslanec Európskeho parlamentu Ewald Johann Stadler dnes v Simfereopole vyhlásil, že výsledky dnešného referenda o štatúte Krymského polostrova "by mala uznať nielen Ukrajina".

Stadler bol v skupine zahraničných pozorovateľov monitorujúcich dnešné referendum, v ktorom sa - podľa najnovších oficiálnych informácií - 95,5 percenta zúčastnených voličov vyslovilo za pripojenie Krymského polostrova k subjektom Ruskej federácie.

Referendum podľa Stadlera plne zodpovedalo medzinárodným štandardom, citovala agentúra RIA Novosti. V tomto duchu sa dnes opäť vyjadril aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, podľa ktorého referendum bolo v súlade s Chartou OSN a jeho výsledky budú východiskovým bodom pre určenie ďalšieho osudu polostrova.

Rakúsky europoslanec na dnešnej tlačovej konferencii v Simferopole informoval, že počas misie na Kryme nezaznamenal žiaden prípad vyvíjania nátlaku na voličov. "Vďaka priehľadným urnám ste mohli vidieť, že k nijakým manipuláciám nedochádzalo," zdôraznil.

Británia neuznáva výsledok krymského referenda

Britský šéf diplomácie William Hague.
Foto: TASR/AP
Británia neuznáva výsledok referenda na Kryme, kde voliči dnes rozhodli o pripojení regiónu k Ruskej federácii. Podľa spravodajskej stanice BBC to dnes vyhlásil britský minister zahraničných vecí William Hague.

Referendum je podľa neho "v rozpore s ukrajinskou ústavou a v rozpore s výzvami medzinárodného spoločenstva na zdržanlivosť," podotkol Hague.

"Nič z toho, akým spôsobom referendum prebehlo, by nikoho nemalo presvedčiť o tom, že to bolo legitímne," dodal.

Fabius označil referendum na Kryme za nezákonné

Laurent Fabius
Foto: TASR/AP
Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius označil dnešné referendum na Kryme za nezákonné. Podľa agentúry Reuters konštatoval, že hlasovanie bolo v rozpore s ukrajinskou ústavou.

Moskva musí podľa Fabiusa uznať suverenitu a teritoriálnu integritu Ukrajiny. Vyzval ruskú vládu, aby okamžite podnikla opatrenia na zníženie "zbytočného a nebezpečného" napätia na Ukrajine.

Predseda vlády Krymskej autonómnej republiky Sergej Aksionov zároveň oznámil, že parlament bude v pondelok zasadať a požiada ruského prezidenta Vladimira Putina, aby začlenil Krym do Ruskej federácie. Informovala o tom spravodajská stanica BBC.