Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Krymskí Tatári sú rozhorčení vyhlásením nezávislosti Krymu

Demonštrácia krymských Tatárov s transparentom Krym je ukrajinský počas demonštrácie v Simferopole v pondelok 10. marca 2014. Foto: TASR/AP

Tatársky líder upozornil, že postoj Ruska nie je len prejavom neúcty voči príslušníkom jedného pôvodného národa Krymského polostrova, ale aj voči ďalším trom.

Simferopol 18. marca (TASR) - Krymskí Tatári sú rozhorčení, že vyhlásením nezávislosti Krymskej republiky bolo za nich rozhodnuté o ich bydlisku.

V programe Sloboda slova televízie ICTV to dnes vyhlásil predseda krymskotatárskeho medžlisu (parlamentu) Refat Čubarov, keď komentoval výnos o uznaní nezávislosti Krymskej republiky, podpísaný ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

"Určovať miesto Krymu, jeho budúcnosť - to nikto nesmie urobiť a ani to neurobí bez uznania práva krymských Tatárov na sebaurčenie," vyhlásil Čubarov.

Z Putinovho výnosu Čubarov citoval výrok, že Rusko berie "do úvahy želanie národov Krymu", pričom však upozornil, že "krymskotatársky národ sa na tej fraške, ktorú ktosi označil za referendum, nezúčastnil".

Spresnil, že spomedzi 185.000 krymskotatárskych voličov sa v nedeľu na plebiscite "z rôznych dôvodov" zúčastnila asi tisícka.

Tatársky líder upozornil, že postoj Ruska nie je len prejavom neúcty voči príslušníkom jedného pôvodného národa Krymského polostrova, ale aj voči ďalším trom.

Za pôvodné obyvateľstvo Krymu sú totiž okrem krymských Tatárov považovaní aj Ukrajinci, Karaimovia (krymskí Karaiti) - komunita patriaca k turkotatárskym národom, ktorá sa hlási ku karaitskému judaizmu -, ako aj príslušníci krymčackej etnicko-náboženskej skupiny, ktorá má pôvod v židoch a za svoj jazyk prijala krymskú tatárčinu s množstvom výpožičiek z hebrejčiny a aramejčiny.

Podľa agentúry Ukrinform Čubarov dodal, že ani jeden z týchto národov nedovolí, aby niekto rozhodoval namiesto nich, v akom štáte "sa rozprestiera ich zem".