Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Úspešné referendum môže viesť k anexii Krymu, tvrdí I. Samson

Aktivisti s ukrajinskou vlajkou diskutujú s krymským premiérom Sergejom Aksionovom. Foto: TASR/AP

Predstavitelia EÚ a americký prezident Barack Obama odmietli referendum, ktoré narýchlo zorganizovali proruské orgány Krymu, ako nezákonné a vyjadrili sa, že je porušením ukrajinskej ústavy.

Simferopol 16. marca (TASR) - V prípade úspešného referenda na Kryme budú proruské sily na východe Ukrajiny výsledkom referenda nesmierne povzbudené a pokúsia sa o podobnú zmenu. Pre TASR to uviedol riaditeľ Inštitútu bezpečnosti a obrany Akadémie ozbrojených síl M.R. Štefánika a zahraničnopolitický analytik Ivo Samson. "Rusko k takým snahám bude musieť zaujať postoj a bude mať šancu na licitácie, teda stanovenie podmienok: buď federalizácia zvyšku Ukrajiny, alebo podpora separatizmu v jej východnej časti," dodal analytik.

Ak bude referendum na Kryme úspešné núkajú sa podľa Samsona viaceré scenáre možného vývoja. "Jedným z nich je faktická anexia Krymu Ruskou federáciou, ktorá sa odvolá na právo obyvateľstva na sebaurčenie," priblížil Samson. Inou alternatívou je podľa neho vznik separátnej a svetom zväčša neuznávanej štátnej entity – samostatnej Krymskej republiky. "Možno tretím scenárom je Krym ako rukojemník v rukách Ruska pre ďalšie rokovania s Ukrajinou. Krym ostane súčasťou Ukrajiny, ale "niečo za niečo", napríklad federalizácia Ukrajiny ako podmienka zo strany Ruska," doplnil Samson.

Na Kryme sa dnes začalo referendum, v ktorom obyvatelia tohto ukrajinského regiónu majú rozhodnúť, či sa polostrov odtrhne od Ukrajiny a stane súčasťou Ruskej federácie. Predstavitelia Európskej únie a americký prezident Barack Obama odmietli referendum, ktoré narýchlo zorganizovali proruské orgány Krymu, ako nezákonné a vyjadrili sa, že je porušením ukrajinskej ústavy.

Na Kryme sa začalo referendum o tom, či sa pripojí k Rusku

Na Kryme sa začalo hlasovanie v dnešnom referende, v ktorom obyvatelia tohto ukrajinského regiónu majú rozhodnúť, či sa polostrov odtrhne od Ukrajiny a stane súčasťou Ruskej federácie. O začiatku hlasovania informovala agentúra Reuters.

Predstavitelia Európskej únie a americký prezident Barack Obama odmietli referendum, ktoré narýchlo zorganizovali proruské orgány Krymu, ako nezákonné a vyjadrili sa, že je porušením ukrajinskej ústavy.