Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Do Sevastopola dorazila humanitárna pomoc z Ruska, je pre domobranu

Domobrana stráži vládne budovy na Leninovom námestí v Simferopoke na Kryme. Foto: TASR/AP

Kolónu deviatich nákladných áut a niekoľkých mikrobusov, ktorá vyrazila z Volgogradu, sprevádzali motorkári z tamojšieho klubu Noční vlci.

Sevastopol 13. marca (TASR) - Zásielku humanitárnej pomoci z Ruska dopravili dnes do Sevastopolu, informovala agentúra Interfax.

V náklade sú potraviny, lieky, prikrývky, hasiace prístroje, prenosné generátory a mnohé ďalšie predmety. Podľa nemenovaného predstaviteľa Koordinačného výboru Sevastopola poslúžia príslušníkom oddielov domobrany hliadkujúcich na kontrolných stanovištiach, ako aj pred základňami ukrajinskej armády na Kryme.

Kolónu deviatich nákladných áut a niekoľkých mikrobusov, ktorá vyrazila z Volgogradu, sprevádzali motorkári z tamojšieho klubu Noční vlci.

Zbierku humanitárnej pomoci pre Sevastopol organizovalo vedenie Moskvy a Volgogradu, ako aj Moskovskej a Volgogradskej oblasti a niekoľko firiem. Osobne prispel aj hlavný veliteľ vojsk ministerstva vnútra Vladimir Šamanov a čečenský prezident Ramzan Kadyrov, spresnil Interfax.

Rusko tvrdí, že na územie Ukrajiny nevyslalo žiadnych vojakov nad rámec medzištátnej zmluvy o pobyte Čiernomorskej flotily v prístave Sevastopol. Rusky hovoriacich mužov v neoznačených uniformách, ktorí sa po Kryme presúvajú v autách s ruskými vojenskými ŠPZ a majú najmodernejšie zbrane z výzbroje ruskej armády, ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň označil za príslušníkov oddielov miestnej domobrany. Dodal, že takéto uniformy a zbrane sa dajú bežne kúpiť v tzv. army shopoch.

Tím pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorý sa minulý týždeň niekoľkokrát neúspešne pokúšal vstúpiť na Krym, však na kontrolných stanovištiach "získal závažné dôkazy o výzbroji a tá sa zhodovala s výzbrojou vojakov Ruskej federácie, nachádzajúcich sa v blízkosti rôznych cestných zátarás".

Členovia misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), vystupujú z autobusu pri hoteli v Donecku
Foto: TASR


Medzi dôkazmi sú ruské uniformy, bojové vybavenie, čísla na poznávacích značkách automobilov, aké má ruská Čiernomorská flotila na Kryme, a obrnené vozidlá.

Spojené štáty vo vyhlásení, v ktorom sa odvolávali na tú istú správu OBSE, uviedli že ruská armáda mala minulý týždeň zástupcov v ozbrojených skupinách brániacich pozorovateľom OBSE vstúpiť na Krym.