Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Krymskí Tatári budú musieť uvoľniť časť svojho územia

Demonštrácia krymských Tatárov s transparentom Krym je ukrajinský počas demonštrácie v Simferopole v pondelok 10. marca 2014. Foto: TASR/AP

Tatári, tvoriaci 15 percent krymskej populácie, patria medzi najhorlivejších stúpencov novej ukrajinskej vlády v Kyjeve, ktorá vo februári zvrhla bývalého prezidenta Viktora Janukovyča.

Moskva 19. marca (TASR) - Úrady na ukrajinskom odštiepeneckom polostrove Krym požiadajú tamojších Tatárov, aby uvoľnili časť územia, na ktorom žijú, výmenou za nové oblasti inde v regióne. Oznámil to dnes krymský vicepremiér Rustam Temirgalijev, ktorého citovala tlačová agentúra RIA Novosti.

Nová vláda Krymu, ktorého obyvatelia sa v nedeľňajšom referende vyslovili za odtrhnutie od Ukrajiny a pripojenie k Rusku, chce podriadiť pravidlám pozemky, ktorých sa tatárski usadlíci neoficiálne zmocnili po rozpade Sovietskeho zväzu.

"Požiadali sme krymských Tatárov, aby uprázdnili časť svojej zeme, ktorá je potrebná pre spoločenské záujmy. Sme však pripravení prideliť im náhradné územia, aby sa zabezpečil normálny život," povedal Temirgalijev.

Vicepremiér zároveň zdôraznil, že členovia tatárskej komunity môžu v novej vláde získať významné pozície, čo by prispelo k zmierneniu etnického napätia v regióne. "Domnievam sa, že krymskí Tatári budú mať dobré zastúpenie vo vláde i parlamente," uviedol podpredseda vlády.

Krymskí Tatári sú historickým obyvateľstvom tohto polostrova. Počas vlády sovietskeho vodcu Josifa Stalina boli pred 70 rokmi násilne odvlečení do stredoázijskej oblasti krajiny. Hoci sa mnohí z nich začiatkom 90. rokov vrátili, nedokázali si už uplatniť svoj nárok na pozemky, ktoré im predtým patrili.

Tatári, tvoriaci 15 percent krymskej populácie, patria medzi najhorlivejších stúpencov novej ukrajinskej vlády v Kyjeve, ktorá vo februári zvrhla bývalého prezidenta Viktora Janukovyča. Takmer 30 percent krymských Tatárov v nedeľňajšom plebiscite hlasovalo v prospech opätovného zjednotenia s Ruskom, tvrdí Temirgalijev.