Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Vyše 30 ukrajinských lodí po inšpekcii zaradia do ruského námorníctva

Vejúca ruská vlajka na lodi ukrajinskej flotily Foto: TASR/AP

O technickú pripravenosť plavidiel sa postarajú odborníci z ruského námorníctva a lodeníc Čiernomorskej flotily.

Sevastopol/Moskva 27. marca (TASR) - Viac než 30 vojnových lodí a iných plavidiel, ktoré využívalo ukrajinské námorníctvo, sa po inšpekcii stane súčasťou ruskej Čiernomorskej flotily. Informovala o tom dnes agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na zdroj z flotily.

"Lode, ktoré sa predtým plavili pod ukrajinskou vlajkou, nebudú automaticky zaradené do Čiernomorskej flotily. Musia najprv prejsť technickými prehliadkami. Potom môžeme určiť, ktoré lode vstúpia do flotily a ktoré budú vyradené," uviedol zdroj zo štábu Čiernomorskej flotily.

Doplnil, že o technickú pripravenosť plavidiel sa postarajú odborníci z ruského námorníctva a lodeníc Čiernomorskej flotily. Technické prehliadky by mohli byť podľa neho dokončené do konca tohto roka.

V súčasnosti sú na tom technicky najlepšie korvety Ternopoľ, Luck a Chmeľnickij, eskortné plavidlo Slavutič a dve výsadkové lode Oľšanskij a Kirovograd. Ternopoľ by mohol byť podľa plánu spustený na vodu už v apríli. Bude hliadkovať v Adenskom zálive v rámci boja proti pirátstvu, dodal zdroj.