Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Ukrajinské protesty majú ďalšiu obeť, príčinou bol srdcový záchvat

Krymský Tatár drží transparent počas protestu pred miestnou vládnou budovou v krymskom Simferopoli 26. februára 2014. Tisíce proruských demonštrantov i stúpencov novej ukrajinskej vlády sa dnes zhromaždili pred budovou regionálneho parlamentu v krymskom Simferopoli. Medzi oboma tábormi vypukli slovné potýčky a potencionálnemu vypuknutiu násilností zabránili len kordóny policajtov. Foto: TASR/AP

Protestujúci sa zhromaždili v Simferopoli, hlavnom meste ukrajinskej Krymskej autonómnej republiky.

Kyjev 26. februára (TASR) - Jeden človek zomrel, pravdepodobne na srdcový záchvat, keď veľký, rozvášnený dav ľudí dnes protestoval pred regionálnym parlamentom na Kryme na juhu Ukrajiny. Informovala o tom ruská tlačová agentúra Interfax, na ktorú sa odvolala agentúra Reuters.

Mŕtvy nemal na tele žiadne znaky zranení, dodal Interfax.

Krymský regionálny parlament v metropole Simferopol má dnes rokovať o kríze na Ukrajine. Proruské davy pred jeho budovou kričali "Krym je ruský!" Zišli sa však aj demonštranti, ktorí podporujú nových ukrajinských predstaviteľov po zosadení prezidenta Viktora Janukovyča a ktorí sú prevažne etnickí Tatári. Tí kričali "Ukrajina! Ukrajina!"

Hovorca krymskej polície poprel správy, že pri explózii v Simferopole, regionálnej metropole Krymu, zahynula jedna osoba.

Čiernomorský polostrov Krym administratívne pripojil k Ukrajine v roku 1954 vtedajší sovietsky vodca Nikita Chruščov. Krym je jedinou časťou Ukrajiny, kde tvoria väčšinu obyvateľstva etnickí Rusi, a v súčasnosti je hlavnou baštou odporu voči Majdanu, ktorý sa vzbúril proti ukrajinskému exprezidentovi Viktorovi Janukovyčovi. Ten sa údajne po úteku z Kyjeva skrýva práve na Kryme.

Nové vedenie Ukrajiny vyjadruje obavy zo súčasných separatistických tendencii na Kryme, kde sa rozkladá Krymská autonómna republika.

Protestujúci sa zhromaždili v Simferopoli, hlavnom meste ukrajinskej Krymskej autonómnej republiky, pred očakávanou mimoriadnou schôdzou regionálneho parlamentu. Poslanci majú diskutovať o súčasnej politickej kríze na Ukrajine.

Traja exprezidenti v spoločnom vyhlásení upozornili na hrozby

Traja bývalí ukrajinskí prezidenti dnes v spoločnom vyhlásení upozornili na sociálne a politické problémy, ktorým čelí Ukrajina, a vyzvali jej prechodných predstaviteľov, aby riešili krízu.

Informovala o tom tlačová agentúra Sinchua.

Bývalý ukrajinský prezident Viktor Juščenko.
FOTO TASR/AP
"Noví predstavitelia (štátu) by mali konať rýchlo a systematicky, aby zabránili negatívnemu vývoju, ktorý by sa mohol stať nebezpečenstvom pre budovanie krajiny," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré vydali exprezidenti Leonid Kravčuk, Leonid Kučma a Viktor Juščenko.

Podnecovanie separatistických nálad vo východných a južných oblastiach Ukrajiny je jedným z hlavných problémov štátu, uvádza sa ďalej vo vyhlásení.

Bývalí prezidenti vyjadrili obavy aj nad niektorými ďalšími negatívnymi javmi, ktoré nepriaznivo vplývajú na sociálnu stabilitu na Ukrajine. Vysvetlili, že v ukrajinskej spoločnosti sa objavujú prejavy "anarchie, nezákonnosti a prílišnej zhovievavosti".

Exprezidenti vo vyhlásení napísali, že dočasní predstavitelia sa sústreďujú na podporu národnostnej, jazykovej a kultúrnej jednoty ukrajinského ľudu, ale zároveň by mali dodržiavať demokratické zásady a vytvoriť spravodlivý právny systém, a tak prekonať spomínané problémy.